Våra påsar för matavfall – det bästa för miljön

Vi är både stolta och glada över att vi gör biogas av det matavfall vi samlar in i vår region. Tänk på att bara använda de papperspåsar som ingår i ditt abonnemang och att bara lägga matavfall i påsen. Biogasprocessen hinner inte bryta ner varken plastpåsar eller bioplastpåsar, vare sig det ligger i eller runt om matavfallet. För att det ska fungera på bästa sätt för dig hemma måste påsen stå luftigt. Använd därför den tillhörande bruna påshållaren.

FRÅGOR & SVAR
Var kan jag få tag på nya papperspåsar?

Om du har slut på dina bruna papperspåsar för matavfall kan du hämta nya utan kostnad på våra återvinningscentraler eller på de flesta mataffärer i regionen. Bor du i hyresrätt finns de ofta i ditt återvinningsrum.

Var får jag tag på den hållare som rekommenderas att använda till påsen för matavfall?

Om du behöver en hållare för den bruna papperspåsen för matavfall finns de att hämta på din närmaste återvinningscentral.

Kompostpåse och hållare frilagd

Det är slut på matavfallspåsar i butiken. Vad ska jag göra?

De butiker som har utlämning av matavfallspåsar ansvarar själva för att beställa nya påsar innan de tar slut. I många butiker har påsarna under det senaste året flyttats till en ny plats i butiken. Fråga butikspersonalen!

 

Varför kan jag inte fortsätta använda bioplastpåsar?

Från och med juli 2017 producerar vi biogas och biogödsel av matavfallet som samlas in i regionen. Bioplastpåsarna bryts inte ner i biogasproduktionens syrefria miljö. Att kunna tillverka biogas av matavfallet ger ett mycket högre värde än att det komposteras. Det material som blir kvar efter biogasproduktionen blir biogödsel till lantbruket.

Finns det inte en risk att papperspåsen blir för blöt och går sönder?

De bruna påsarna är slitstarka och speciellt framtagna för ändamålet. Påsen ska användas tillsammans med den bruna hållaren som ingår i ditt abonnemang för bästa effekt. Det finns också några saker du kan göra för att sorteringen ska gå så enkelt som möjligt.

 • Låt matavfallet och kaffesumpen rinna av i slasken innan du lägger det i papperspåsen. Är det väldigt blött kan du lägga det i en sil innan.
 • Släng hushållspapper i matavfallet, det hjälper till att suga upp fukt.
 • Är matavfallet mycket blött kan du lägga en äggkartong eller hushållspapper i botten för att suga upp det värsta.
 • Fyll påsen/säcken till max 2/3 så du kan rulla ihop den ordentligt.
 • Låt påsen stå luftigt, blir det tätt kan det bli blött och påsen kan gå sönder. I vanliga hushåll finns en tillhörande brun hållare till papperspåsen som gör att det blir luftigt och funktionen.
 • Lägg inte den bruna papperspåsen i en plastpåse innan du slänger den i kärlet. Använd hellre en extra papperspåse
Luktar det inte illa?

Påsen andas och släpper igenom fukt. Så länge den står luftigt i den rekommenderade hållaren och du byter påse med jämna mellanrum kommer den inte lukta illa. Stäng inte in matavfallet i ett skåp.

Finns det nån sorteringslösning för matavfall i sorteringsmöbler?

Det är inget vi rekommenderar eftersom det då riskerar att bli lukt. För dig som ändå vill göra det finns nedanstående lösning.

9 LITERS PÅSE MED PLASTHÅLLARE
med möjlighet att ställa två hållare i bredd.

Mått på plasthållare:
240x155x280 mm
(BxDxH)
Volym på påse: 9 liter

Jag har ingen brun hållare, kan jag använda nåt annat?

För att systemet ska fungera måste påsen stå luftigt, använd därför den tillhörande bruna påshållaren. Behöver du en ny hållare?  Välkommen in till din närmaste återvinningscentral och hämta en, gratis såklart.

Vad kan jag lägga i den bruna papperspåsen?
 • Kött- och fiskben
 • Äggskal
 • Frukt och grönt
 • Hushållspapper och servetter
 • Bröd och kakor
 • Kaffe och te, både pappersfilter och sump
 • Popcorn, glass och godis
 • Snittblommor

Gör så här:

 1. Låt matavfallet rinna av i slasken innan du lägger det i kompostpåsen.
 2. Fyll påsen till max 3/4, så du kan rulla ihop den ordentligt.
 3. Lägg påsen för matavfall i det bruna kärlet.
Vad händer om jag slänger bioplast- eller plastpåsar i mitt bruna kärl?

Från och med den 31 mars 2017 rapporteras all bioplast och plast, tillsammans med andra otillåtna material (exempelvis bestick ) som en avvikelse och vi skickar ut en debitering för felsortering. Vid upprepad felsortering byts ditt abonnemang till osorterat, som är ett dyrare abonnemang. Då tillkommer också en debitering för hämtning av ditt bruna kärl.

Ditt matavfall bidrar till renare luft

Vi gör biogas av matavfallet vi samlar in i vår region. Då är det extra viktigt att matavfallet sorteras ut i papperspåsar eftersom bioplastpåsar inte kan brytas ned i biogasproduktionens syrefria miljö. Att kunna tillverka biogas av matavfallet är bättre för miljön än att det komposteras, och av det material som blir kvar efter biogasproduktionen gör vi biogödsel till lantbruken.

-> Läs mer om det här