Förutom 15 tömningar under perioden april till och med oktober ingår utkörning av ett 360-liters kärl. Ett 360 liters kärl är 110 cm hög, 85 cm djup och 65 cm bred.
När säsongen är slut tvättar du ur ditt kärl och ställer undan det i väntan på nästa säsong. Håll koll här på vår hemsida när säsongen startar igen.
Detta FÅR DU slänga i trädgårdskärlet
- Kvistar och ris från beskärning av träd och buskar
- Vissna blommor och blad från rabatter
- Gräsklipp och löv
- Fallfrukt och annat från köksträdgården som blivit för gammalt.
Har du stora mängder fallfrukt behöver det delas upp på flera hämtningar. Max 1/3 av kärlet får fyllas med fallfrukt, annars riskerar kärlet gå sönder vid tömning.
Detta får du INTE slänga i trädgårdskärlet
- Sten och grus
- Jord
- Invasiva växtarter som t ex blomsterlupiner, kanadensiskt gullris, jätteloka, parkslide, och jättebalsamin.
Dessa ska läggas i dubbla, förslutna påsar och slängas på återvinningscentralen i separat container eller lämnas till personal. Större mängder anmäls till återvinningscentralen innan du anländer. - Större mängder fallfrukt.
Om kärlet innehåller mer än 1/3 fallfrukt riskerar kärlet att gå sönder vid tömning.
Placering av kärl vid tömning
- Ställ kärlet med 0,5 meter fritt utrymme på sidorna och 1 meter bakom, se bild nedan.
- Vänd handtaget inåt.
- Undvik att ställa kärlen under träd
Kan jag beställa ett trädgårdsabonnemang mitt i säsongen?
Ja, du kan boka ett abonnemang när som helst. Bokar du abonnemang mitt i säsongen betalar du bara för de hämtningar som återstår.
Relaterade formulär:
Vad händer med mitt trädgårdsavfall?
Små delar, jord och grus siktas bort innan materialet flisas ner och används bl a i produktionen av biogas i Gästrike Ekogas anläggning i Forsbacka. Materialet flisas direkt på plats vid anläggningen.
Relaterade formulär:
Kan jag beställa extra tömning av trädgårdskärlet?
Vi kan tyvärr inte erbjuda extra tömning av trädgårdsavfall i nuläget av logistiska skäl.
Vad ska jag tänka på inför tömning av trädgårdskärlet?
- Ställ ut kärlet kvällen innan hämtning med handtaget inåt (se bild). Placeras i anslutning till ordinarie hämtställe för hushållsavfall.
- Fyll inte kärlet för tungt.
Exempel: Har du stora mängder fallfrukt behöver det delas upp på flera hämtningar. Max 1/3 av kärlet får fyllas med fallfrukt, annars riskerar kärlet gå sönder vid tömning. - Överfyll inte kärlet, locket ska vara helt stängt vid tömning.
Hur kan jag använda mitt eget trädgårdsavfall?
- Finfördela och kompostera
Det ger jättefin och näringsrik jord att återanvända i trädgården och du slipper köpa och transportera gödsel till trädgården. Kompostera gärna tillsammans med organiskt hushållsavfall i sluten behållare. Att blanda trädgårdsavfall med matavfall gör att det blir lagom fuktigt och en bra mix i komposten som gör att nedbrytningen går snabbt. Trädgårdsavfall kan man kompostera i såväl öppen som sluten kompost. - Gräsklipp
är perfekt att lägga direkt på grönsakslanden. Det ger näring till grönsakerna och täcker dessutom marken så man slipper vattna så mycket. Håller även ogräset borta. Det är lagom att lägga på ett nytt lager på 5-10 cm lika ofta som man klipper gräsmattan. - Höstlöv
kan krattas in under buskar och häckar som skydd och näring till buskarna, eller blandas ner i komposten. Ett annat bra sätt är att klippa sönder löven med gräsklipparen så att de finfördelas. Då kan de ligga kvar på gräsmattan och bidrar till en grönare och friskare gräsmatta året efter. - Grövre trädgårdsavfall
Pinnar och ris går att bottna t ex pallkragar med innan man fyller på med jord för odling. På det sättet sparar man på mängden jord man behöver köpa samtidigt som man får ett luftigt bottenlager i odlingen. Även höstlöv är bra att grunda nya odlingar med. - Torra perenner
kan med fördel klippas ner i småbitar på våren och bara lämnas på plats i rabatten. Småbitarna blir så småningom till jord och gör att perennerna trivs och växer bättre. Det kan se skräpigt ut en kort period på våren, men det döljs snart av grönskan i rabatten. - Ogräs
från trädgården går också att kompostera, bäst fungerar det i en sluten kompost tillsammans med matavfall. För säkerhets skull kan man låta rotogräs ligga och torka i solen innan man lägger det i komposten. Man kan också bara dra upp ogräs och sen lägga det så det göms under växterna i grönsakslandet eller i rabatten, och använda det precis som gräsklippet som marktäckning och jordförbättring.
Hur får jag en trädgård med mångfald?
Gör trädgården populär för fåglar, bin och andra insekter. De håller skadedjuren i balans och pollinerar dina växter. Ta hjälp av växtlighet och djurliv för att skapa en grönskande och livfull trädgård.
Hur kan jag få en miljövänlig trädgård?
Genom att använda sig utav hushåll- och trädgårdsavfall kan du bli miljösmart. Många medel har fler användningsområden än bara ett och kan enkelt hjälpa till att hålla borta både skadedjur och ogräs. Det kan dessutom bidra till en mer energisnål och miljövänlig odling.
- Förebygg!
Plocka bort ogräs och skadedjur i trädgården direkt när de kommer. - Kolla växter du tar hem
och rensa dem noga innan du planterar dem. - Täck marken runt växterna
med tidningar och sedan täckbark. Det minskar ogräset, bevarar fuktigheten och skyddar jordens struktur. Puffa undan täckbarken där du vill plantera och gör hål i tidningen. - Kaffesump är ett naturligt bekämpningsmedel
som stöter bort sniglar, flugor och ogräs. Den innehåller mycket kväve, är bra för jordstrukturen och gillas av maskar. - Lägg brännässlor i vatten
några dagar så får du ett kväverikt gödselvatten. Blanda ut det med vatten så att det inte blir för starkt. - Odla egen mat
Det som odlas i den egna trädgården är den mest energisnåla mat man kan tänka sig. Arbetet sker med handkraft och kräver därför inga fossila bränslen och odlar man utan konstgödsel och bekämpningsmedel minskar energianvändningen ytterligare. Att grodda frön, bönor och säd är också ett mycket energivänligt alternativ. - Välj miljömärkt
när du köper möbler och odlingsbänkar, som skandinaviskt eller FSC- märkt trä.
Relaterade formulär:
Vad ingår i mitt trädgårdsabonnemang?
Förutom 15 tömningar under perioden april till och med oktober ingår utkörning av ett 360-liters kärl. Ett 360 liters kärl är 110 cm hög, 85 cm djup och 65 cm bred.
Vilken dag tömmer ni trädgårdskärlet?
Vi skickar sms eller ett brev hem i brevlådan när du bokar ditt abonnemang. I det brevet hittar du din aktuella hämtningsdag, tips och information om ditt abonnemang. Inför varje säsong råder vi dig att titta vilken din aktuella hämtningsdag är via Mina sidor eller via vår sökfunktion för hämtningsdagar.
Din hämtningsdag kan variera från år till år då vi arbetar kontinuerligt för att förbättra vårt arbete och insamlingen av trädgårdsavfall.