Matavfall
Det utsorterade matavfallet levereras till Gästrike Ekogas biogasanläggning i Forsbacka där det går genom en rötningsprocess och blir biogas och biogödsel. Biogasen blir ett fordonsbränsle som ersätter fossila bränslen. Biogödslet återför växtnäringsämnen till jordbruksmark och ger minskat behov av konstgödsel.
Restavfall
När farligt avfall och allt som kan materialåtervinnas sorterats ut finns det en rest kvar – soppåsen. Det kör vi till en förbränningsanläggning där det omvandlas till fjärrvärme.
Tidningar
Tidningar och returpapper samlas in och körs till en anläggning där material som inte kan återvinnas plockas bort. Materialet sorteras in i balar med en bra mix av materialet för bästa resultat. Pappret avtrådas och lösgörs från exempelvis häftklamrar på tidningar och spiraler på kollegieblock. Pappret går sedan igenom en reningsprocess där pappersfibern frigörs från trycksvärtan. Pappersmassan levereras sedan till pappersmaskinen som gör hygienpapper som vi konsumenter kan använda ännu en gång. Varje ton återvunnet papper besparar vår luft motsvarande 200 kg utsläpp av koldioxid. Post it-lappar är ett exempel på papper som inte kan återvinnas då limmet gör att pappret klumpar ihop sig.
Förpackningar
Pappersförpackningar
Den största delen av förpackningarna tas om hand i Sverige, medan en del av det exporteras till andra länder. Pappersfibrerna i förpackningarna kan återvinnas upp till 7 gånger. Då används pappersfibrerna till att göra nya förpackningar och pappersytskiktet till gipsskivor. Tack vare att vi kan återvinna förpackningarna spar vi på den jungfruliga råvaran och besparar miljön motsvarande 200 kg koldioxidutsläpp/per ton.
Plastförpackningar
Plasten sorteras i automatiska sorteringsanläggningar där man skiljer på mjuk och hård plast. Mjuka plastförpackningar går vidare till en maskin som avläser färg och skiljer färgade från ofärgade. Bägge kvaliteter går var för sig till malning och smälts därefter till korn, granulat. Därmed har förpackningarna omvandlats till plastråvara klar för tillverkning av nya mjukplastprodukter, ex. sopsäckar, bärkassar och kabelskydd. Hårda plastförpackningar går till en maskin där de sorteras med hjälp av infrarött ljus. Respektive sort förs vidare, mals, tvättas, torkas, smälts till granulat och tillverkas sedan till delar i fordonsindustrin, byggindustrin, möbler, blomkrukor etc. Den del av plastavfallet som inte kan materialåtervinnas förbränns och energi återvinns. Mindre olja behöver på så sätt utvinnas för att göra nya produkter. Plast som blir en ny produkt istället för att brännas sparar koldioxidutsläpp.
Metallförpackningar
Förpackningarna mals ner och sorteras utefter material med hjälp av en stor magnet. Stål och aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvalitén försämras. Återvunnet stål och aluminium blir till nya produkter där nedsmält stål blir nytt stål, kapsyler blir till järnvägsräls och armeringsjärn. Insamlade stålförpackningar sparar 75% av energin Aluminiumet smälts ner och blir till aluminiumtackor, dessa används i produktionen av exempelvis motordelar och nya burkar till fiskbullar. Upp till 95% av energin i tillverkningen kan sparas genom att återvinna aluminium.
Glasförpackningar
Glas från norr till söder i vårt avlånga land hamnar hos Svensk Glasåtervinning i Hammar, Närke. Där sorteras, rensas och krossas glaset innan det kan användas som ny råvara igen. Glas kan återvinnas hur många gånger som helst, men det är viktigt att materialet inte har rester från exempelvis porslin eller keramik då kvalitén på glaset försämras. Av det återvunna materialet används cirka 40 % av det till nya flaskor. Lika stor del går till att tillverka byggnadsisolering. Resterande material exporteras utomlands.
Återbruk
De möbler och prylar du lämnar in på återbruket på våra återvinningscentraler hämtas och tas om hand av våra samarbetspartners. Möbler och prylar säljs vidare i deras butiker och får på så vis ett längre liv.
Samarbetspartners på respektive återvinningscentral
Gävle: Erikshjälpen och Biståndsgruppen
Hamrånge: ReDo
Hedesunda: ReDo
Hofors: Biståndsgruppen
Järbo: Gränslöst
Ockelbo: Missionskyrkans secondhand i Ockelbo
Sandviken: Ånyo och Viggen
Torsåker: Biståndsgruppen
Årsunda: Viggen
Skutskär: Gränslöst
Österfärnebo: Gränslöst
Textil
I samarbete med Human Bridge kan vi sedan oktober 2016 ta emot alla textilier och inte bara hela kläder. Trasiga, hela, rena eller smutsiga kläder och textilier samlas in på samtliga återvinningscentraler och hämtas utav Human bridge. Textilierna fraktas till en sorteringsanläggning där man sorterar ut textilierna i olika kategorier, bistånd, återbruk, second hand och återvinning. Läs mer om Human Bridge här.
Metallskrot
Metallen tas till en anläggning där den sorteras ut i två kategorier, ren metall och oren metallskrot. Den rena metallen plockas ut med en gripklo medan resten av materialet mals ner och separeras i magnetiska metaller, omagnetiska metaller och övrigt. Den sorterade metallen säljs och levereras till producenter av metallprodukter.
Well
All wellpapp löses upp och återanvänds i produktion av ny wellpapp. Pappersfibrern kan återvinnas upp till 7 gånger, därefter går det till energiåtervinning. Varje ton återvunnet papper leder till en besparing på motsvarande 200 kg koldioxid. Dessutom bidrar återvinningen att vi kan spara på värdefull jungfruvara.
Trä
Obehandlat trä skickas till förbränning med energiåtervinning och används bland annat till fjärrvärme och el.
Impregnerat trä
Impregnerat trä innehåller olika gifter och skickas till en anläggning med rökgasrening som kan urskilja skadliga ämnen. Där förbränns det för energiåtervinning, exempelvis fjärrvärme. Eventuella skadliga ämnen bryts då ner i den höga temperaturen.
Trädgårdsavfall
Små delar, jord och grus siktas bort innan materialet flisas ner och används bland annat i produktionen av biogas i Gästrike Ekogas anläggning i Forsbacka. Materialet flisas direkt på plats vid anläggningen.
Tegel, porslin, betong
Används som konstruktionsmaterial istället för sten och grus som fyllnadsmassa.
Gips
Gipset mals ned och separeras från annat material så som spikar, tapet osv. Materialet används sedan i nyproduktion av nya gipsplattor.
Saker som inte ska återvinnas
Förbränning med energiåtervinning. Energin från avfallet driver dels turbin för el-framställning, dels till fjärrvärme. Genom en teknik som kallas rökgaskondensering så kan värmeenergin tas tillvara även om avfallet är blött. Den varma ångan i röken kondenseras och värmer vatten till fjärrvärme. Detta gör att större delen av energin som krävdes för att förånga vattnet kan tas tillvara.
Stoppade möbler och madrasser
Förbränning med energiåtervinning. Energin från avfallet driver dels turbin för el-framställning, dels till fjärrvärme. Genom en teknik som kallas rökgaskondensering så kan värmeenergin tas tillvara även om avfallet är blött. Den varma ångan i röken kondenseras och värmer vatten till fjärrvärme. Detta gör att större delen av energin som krävdes för att förånga vattnet kan tas tillvara.
Fönsterglas
Det fönsterglas som sorteras på regionens återvinningscentraler levereras till en återvinningsanläggning som processar glaset, för att sedan gå vidare till produktion och bli nya produkter.
Isolering
De avfallstyper som det inte finns något återvinningssystem för idag läggs på deponi
Däck
I dagsläget går det inte att återvinna gummit till nya bildäck. Malda däck används bland annat som stötdämpande material i konstgräsplaner. Övrigt går till förbränning med energiåtervinning.
Böcker
Går till materialåtervinning och blir nytt papper. Pappersfibern kan återvinnas upp till 5-7 gånger och spar jungfrulig skogsråvara, därefter går det till energiåtervinning.
Elavfall som småelektronik och bildskärmar
El-avfallet grovsorteras först manuellt, vissa komponenter som kretskort innehåller sällsynta metaller och sorteras ut för särskild återvinning. Det som blir kvar mals ned. Koppar, aluminium, glas, guld, silver och andra ädelmetaller separeras och materialåtervinns till nya produkter. Plaster, tyg och trä förbränns för energiåtervinning. Materialåtervinning av metaller minskar behovet av brytning av jungfrulig råvara. Tungmetaller som kvicksilver och bly samt andra skadliga ämnen som flamskyddsmedel tas tillvara så det inte sprids.
Vitvaror
Stål, aluminium och koppar materialåtervinns. Miljöfarliga ämnen avlägsnas och materialet krossas. ”Krosset” sorteras i metall, glas och plast, som sedan skickas vidare för återvinning. Materialåtervinningen av metaller minskar behovet av brytning av jungfrulig råvara. Tungmetaller som kvicksilver och bly samt andra skadliga ämnen som flamskyddsmedel tas tillvara så det inte sprids.
Kyl och frys
Metaller tas tillvara och materialåtervinns. Plaster och glas separeras och återanvänds i nyproduktion. Oljor tappas ur och förbränns, kylkretsar tas bort. Freoner från äldre kylskåp och frysar tappas ur och behandlas så de omvandlas till salter. Materialåtervinning av metaller minskar behovet av brytning av jungfrulig råvara. Tungmetaller som kvicksilver och bly samt andra skadliga ämnen som flamskyddsmedel tas tillvara så det inte sprids.
Pant
Flaskorna och burkarna som samlas in genom pantsystemet är en del av ett effektivt, hållbart och miljövänligt återvinningssystem. Med pantsystemet bidrar vi till ett hållbart samhälle genom ökad återvinning och minskad nedskräpning. Vi säkerställer att värdefullt material återvinns, och sparar på det sättet energi. Pantpengen är ett incitament i systemet. När du köper förpackningen betalar du pant, som du sedan får tillbaka när du pantar, och burkarna och flaskorna kan återvinnas till nya förpackningar. Läs mer om pantsystemet på Pantameras hemsida.
Färger, olje- och lösmedelshaltiga avfall och småkemikalier
Förbränning med energiåtervinning. Materialåtervinning av metallförpackningar. Färgburkar, filter och aerosoler fryses ned och krossas. Metallförpackningar urskiljs och färg, lack och plast förbränns.
Småbatterier
Järn, bly, zink och nickel separeras och materialåtervinns. Övriga material förbränns för energiåtervinning. Organiska material omhändertas som farligt avfall. Materialåtervinning av metaller som minskar behovet av brytning av jungfrulig råvara. Tungmetaller som kvicksilver och bly samt andra skadliga ämnen som flamskyddsmedel tas tillvara så det inte sprids.
Bilbatterier
Blyet i batterierna materialåtervinns och används huvudsakligen i tillverkningen av nya batterier. Samma som sortering av metallskrot. Materialåtervinning av metaller som minskar behovet av brytning av jungfrulig råvara. Tungmetaller som kvicksilver och bly samt andra skadliga ämnen som flamskyddsmedel tas tillvara så det inte sprids.
Asbest
Deponeras separat. Förvaras så att människor och djur inte kommer i kontakt med asbesten.
Lampor och lysrör
Lamporna krossas i ett slutet system och tvättas i en vätska som binder kvicksilver. Alla lampor behandlas i samma system av säkerhetsskäl. När kvicksilvret sorterats bort fasas det ut ur kretsloppet och resten av lampkrosset sorteras i glas och metall som sedan går till återvinning. Glaset används b.la. som fyllnadsmaterial i betongtillverkning. Materialåtervinning av metaller som minskar behovet av brytning av jungfrulig råvara. Tungmetaller som kvicksilver och bly samt andra skadliga ämnen som flamskyddsmedel tas tillvara så det inte sprids.
Slam
Slammet avvattnas. Vattnet som utgör större delen av volymen renas i reningsanläggning på plats. Det avvattnade slammet blandas med flisat park/trädgårdsavfall och komposteras till anläggningsjord som används till ytskiktet för sluttäckning av deponier. Växtnäringsämnen i slammet underlättar etablering av växtlighet på sluttäckta deponier.
Fett
Fettet avvattnas. Vattnet som utgör större delen av volymen renas i reningsanläggning på plats. Det avvattnade fettet blandas med flisat park/trädgårdsavfall och komposteras till anläggningsjord som används till ytskiktet för sluttäckning av deponier. Växtnäringsämnen i fettet underlättar etablering av växtlighet på sluttäckta deponier.
Latrin
Blandas med flisat park/trädgårdsavfall och komposteras till anläggningsjord som används till ytskiktet för sluttäckning av deponier.