Leende man pratar i telefon
arrow_downward

Vanliga frågor och svar

Hur mycket avfall uppstår i snitt i ett hushåll?

Det är såklart olika från hushåll till hushåll. Det finns schabloner som Avfall Sverige har tagit fram. Om man tittar på ett genomsnittligt hushåll, ca tre personer som bor i ett hus eller lägenhet, är behovet om hushållet sorterar bra att det uppstår ca 40-50 liter restavfall per vecka, ca 10-15 liter matavfall och ca 60-80 liter förpackningar per vecka.

De hushåll som sorterar enligt schablonerna kan hålla nere sina kostnader för avfallshanteringen.
Det finns många hushåll som har väsentligt mycket mera restavfall än schablonerna ovan, främst pga. sämre sortering och det kostar betydligt mera. Genom att arbeta för bättre beteenden och öka sorteringen kommer kostnaderna att sjunka. Bra för miljön och bra för plånboken.

Det finns omständigheter som gör att ett hushåll tidvis har mera avfall, tex. blöjor, vilket är naturligt. Det kan innebära ökade kostnader, då det kan behövas ett större kärl eller tätare hämtning.

Relaterade formulär:

Varför betalar ni för att förbränna sopor?

Gästrike återvinnare äger ingen egen förbränningsanläggning. Vi upphandlar tjänsten om att transportera och förbränna det avfall som ska brännas. Gästrike återvinnare är således en kund åt en förbränningsanläggning och måste betala för att bli av med de brännbara soporna. Den här tjänsten blir bara dyrare och dyrare. Dessutom tillkom även en förbränningsskatt från 1 april 2020 som ökar kostnaderna ännu mer. Ju mer vi sorterar till återvinning desto mindre avfall behöver vi skicka till dyr förbränning.

Relaterade formulär:

Stämmer det att vi i Sverige importerar sopor?

Det stämmer att svenska förbränningsanläggningar importerar sopor och det är det som gör att de också kan höja priset mot det svenska avfallet eftersom det är utbud och efterfrågan som styr.

Förbränningsanläggningarna är i många fall privata företag, men ägs ibland av en kommun. Gästrike återvinnare äger ingen egen förbränningsanläggning utan upphandlar tjänsten om att transportera och förbränna det avfall som ska brännas. Förbränningsanläggningarna tar betalt från sina kunder, t ex avfallsföretag i Sverige men även utomlands, för att de tar om hand om andras avfall och bränner det. De tjänar pengar på att dels ta betalt för inkommande avfall som de bränner och sedan kan de även ta betalt för t ex fjärrvärmen de säljer vidare. De här företagen agerar på den privata marknaden och då är det utbud och efterfrågan som gäller. Om någon är beredd att betala mera för att bli av med sina sopor så blir förbränningsanläggningarna fulla i Sverige och då kan de även höja priserna mot de svenska avfallsföretagen.

arrow-right