Hur fungerar det vid tömning?
En slamavskiljare skall tömmas minst en gång/år och slutna tankar vid behov. Vi tömmer enligt schema under perioden mars till november. Två veckor innan tömning får du en avisering med information om vilken vecka slambilen kommer. Vid den schemalagda tömningen planerar vi att ha en bil i området och kan då erbjuda ett tömningspris som är lägre än en beställd tömning.
Avbokning av schemalagd tömning
Om du inte har möjlighet att nyttja den schemalagda tömningen eller inte har behov av slamtömning behöver du avboka din slamtömning. Det gör du enklast i formuläret “Avboka slamtömning” direkt här på hemsidan. Du kan också kontakta vår kundservice. Observera att avbokning måste göras senast tisdag veckan innan den schemalagda tömningen. Vid sen avbokning debiteras en avgift.
Eget schema - tömning mer än två ggr/år
Vill du ha tömning mer än två ggr per år? Kontakta vår kundservice och ange de exakta veckorna du önskar få tömt under året. Exempel: "vecka 1, 10, 20, 30, 40, 50". Kom ihåg att inte ange "vecka 1, 10, osv var tionde vecka". Du kan även ändra din schemavecka om du endast vill ha tömning en eller två ggr per år, men då utgår en högre transportkostnad.
Nytt enskilt avlopp, tänk på det här
Funderar du på att lägga ned ett nytt enskilt avlopp, eller göra en förändring på det befintliga, så ska du alltid ta kontakt med kommunens Miljö- och hälsoskyddsavdelning först. Det är tillståndspliktigt att göra förändringar på ditt enskilda avlopp. Information om vad som gäller finns på kommunens hemsida.
Om du ska göra en förändring så är det viktigt att tänka på hur hämtningen av slam ska ske. Slambilar är tunga fordon som kräver mycket utrymme. Ditt enskilda avlopp måste planeras så att det blir bra ur arbetsmiljösynpunkt för slamtömningspersonalen. Uppfylls inte vissa minimikrav så kan du få betala extraavgifter för olika anpassningar i hämtningen. Observera att dessa krav gäller för alla enskilda avlopp, även gamla som gjordes för många år sedan
Hur anmäler jag mig till digitala slamaviseringar?
Om du inte får någon digital avisering idag kan du logga in på Mina sidor med BankID för att registrera det telefonnummer du önskar få kommande slamaviseringar till. Du kan själv gå in och ändra telefonnummer när du önskar byta. Här kan du också välja att få din avisering via E-post istället för SMS.
Om du saknar BankID kan du fylla i vårt formulär "Anmäl slamavisering via SMS/E-post"
Relaterade formulär:
Vad bör jag tänka på inför nästa tömning
Det är du som fastighetsinnehavare som ansvarar för anläggningens skötsel och underhåll. För att vi ska kunna utföra slamtömningen finns det några viktiga saker som du behöver tänka på:
Kontakta Serwent vid perioder med dålig/mjuk väg
På våren är många vägar dåliga/mjuka. Om du sätter upp skyltar om maxbelastning ska du förtydliga för Serwent om slambilen får köra på vägen eller inte. Chauffören behöver veta om de får köra på vägen fast slambilen har högre vikt. Du som äger fastigheten ansvarar för att tillfartsväg och vändplats håller att köra på för den tunga slambilen. Slambilen väger mellan 15–27 ton beroende på last och då behövs ett kraftigt bärlager med singel för att vägen skall hålla. Gräsbevuxen väg, särskilt vid perioder med stor nederbörd, vet vi av erfarenhet inte håller för slambilen.
Ha en synlig adress
Ha en väl synlig adressnummerskylt på fastigheten så att slambilen hittar till dig.
Vägbommar behöver vara öppna
Eventuella vägbommar behöver vara öppna tills tömning utförts. Bomnyckel kan även lämnas till Gästrike återvinnare.
Markera slamanläggningen
För att chauffören skall hitta din slamanläggning behöver slamavskiljaren/tanken vara markerad med t ex en pinne och/eller flagga inför varje tömning. Finns det flera slamanläggningar behöver alla markeras på samma sätt. Se till att det finns en gångväg till slamavskiljaren/tanken.
Vägen behöver vara minst 3,5 meter bred
Vägen behöver vara minst 3,5 meter bred och ha 1 meter fritt på vardera sida om vägen för att slambilen ska komma fram.
Fri höjd på 4,6 meter
Slambilen är väldigt hög och behöver 4,6 meter fri höjd. Kom ihåg att du behöver ta hänsyn till trädgrenar, portaler och ledningar.
Vändplats
Det skall alltid finnas en vändplats i så nära anslutning som möjligt till slamanläggningen (optimalt inom 20 meter). Backning med slambil långa sträckor är inte tillåtet.
Går brunnslocket att öppna?
Se till att brunnslocket är helt frilagt och olåst så att det går att öppna.
Frilagt = Locket får inte vara övertäckt eller försett med prydnader när chauffören ska tömma slamanläggningen. Röj bort eventuell växtlighet runt locket. Ta bort eventuella prydnader. Underkanten på brunnslocket skall ligga i nivå med omgivande markyta. På gamla slamanläggningen har marken runt locket ofta blivit högre så att locket ligger infällt gräsmattan vilket fastighetsägaren behöver åtgärda.
Olåst = Av säkerhetsskäl skall locket vara utrustat med anordning som försvårar för barn att öppna det. Som fastighetsägare är det ditt ansvar att en sådan finns. Vi rekommenderar låsmutter eller saxsprint. Lås är inte att rekommendera eftersom chauffören inte har tillgång till nyckeln.
Brunnslocket skall kunna öppnas av en person. Det får därför inte vara för tungt eller för svårt att öppna. Om locket skall lyftas av helt och hållet får det inte väga mer än 15 kg. Om det enkelt kan dras åt sidan utan att lyftas är den tillåtna maxvikten på locket 35 kg. Med reservation för att maxvikten kan ändras till 25 kg från och med 1 januari 2025. Då ska locket även ha någon form av handtag.
Många brunnslock av betong väger för mycket. Vill du ersätta ditt betonglock finns det lätta lock av glasfiber eller plast som du kan köpa och installera själv på din slambrunn. Du hittar dessa enklast om du söker på ”Lätta brunnslock” på internet.
Om du av olika anledningar inte vill byta ut ditt tunga brunnslock måste du ordna med ett tillfälligt lätt brunnslock under perioden som din slambrunn skall tömmas. Du som fastighetsägare ansvarar för att detta tillfälliga lock är säkert så att inte människor eller djur kan trilla ned i brunnen.
Öppna ventilerna efter tömning för att undvika avloppslukt.
När vi tömmer slutna tankar kan luft sugas ur vattenlåsen, det kan ge avloppslukt i fastigheten. För att undvika det kan du öppna eventuella ventiler för avluftning och fylla vattenlås efter tömningen.
Tömning vintertid
På vintern är det viktigt att vägen är ordentligt plogad eller rejält sandad vid ishalka. Den plogade ytan behöver vara 3,5 meter bred för att slambilen skall kunna komma fram. Kom även ihåg vändplatsen. Brunnslocket/kopplingen behöver skottas fram ordentligt men fram till slamanläggningen räcker det med en lätt skottad gångväg för chauffören.
Maxlängd på slangdragning
Ett enskilt avlopp bör ha en placering som innebär att slangdragning inte överstiger 10 meter, helst kortare. Där vi behöver dra slangen längre än 10 meter och/eller där avloppet ligger i ojämn terräng bör det åtgärdas. Idag ingår slangdragning upp till 20 m i priset. Längre slangdragningar på max 60 m innebär extrakostnader.
Du kan exempelvis gräva ner en fast tömningsledning eller lägga en lös slang som kan kopplas på när det är dags för slamsugning.
Om något hindrar slambilen från att komma fram
Kontakta kundtjänst om du vet att något blockerar vägen eller något annat hindrar slambilen från att komma fram. Om slambilen inte kommer fram kan du få betala en avgift fast vi inte kunde tömma.
Varför ser det ut som att min anläggning inte är tömd efter ni varit här?
Viktigt att du tar bort locket och ser efter. Efter en nyligen gjord slamtömning kan det synas rester av slam på ytan vilket är helt normalt. En slambrunn fylls upp med vatten igen på bara några dygn efter en slamtömning.
Jag vill ha slamtömning, hur gör jag?
Om du vill beställa tömning av slam kan du själv teckna ett abonnemang för slamtömning i beställningsformuläret "Överlåtelse/Nytt abonnamng" här på vår hemsida. Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice.
Relaterade formulär:
Vad kostar slamtömning?
Relaterade formulär:
Min slamtömning är försenad, vad ska jag göra?
Din anläggning ska inte behöva ta skada av några veckors försening. Har du en sluten tank eller om du av andra anledningar anser att läget är akut, kontakta vår kundservice så prioriterar vi självklart en slamtömning hos dig.
Vilka åtgärder bör jag vidta efter slamtömning?
Efter varje slamtömning bör du ta bort locket och kontrollera statusen på slamanläggningen. En slambrunn fylls upp med vatten igen på bara några dygn. Efter en nyligen gjord slamtömning kan det synas rester av slam på ytan vilket är helt normalt. Enda möjligheten som du har att kontrollera din slamanläggnings funktion är precis efter tömning så ju snabbare du kan göra det, desto bättre.
Om du har en trekammarbrunn och den ännu inte hunnit fyllas upp med vatten är det fördelaktigt för din slamanläggningsfunktion om du själv gör en vattenåterfyllning. Detta innebär att du tar en vattenslang och fyller på med vatten. När du gör detta skall återfyllningen ske åt motsatta hållet som avloppsvattnet rinner, dvs börja fyll vatten från kammare tre och fortsätt tills kammare tre och två har vatten ända upp till övergångarna i mellanväggarna.
Anledningen till att göra en aktiv återfyllning med vatten är att tvinga bort slamrester som är kvar efter tömning från kammare tre. Finns det slamrester i den kammaren är det risk att slampartiklar kan rinna ut i markbädden/infiltrationsområdet. Det förkortar livstiden på markbädden/infiltrationsområdet och kan på sikt orsaka akuta stopp i utflödet från slamanläggningen.
Det är du som fastighetsägare som ansvarar för att vattenåterfyllning blir gjord. Personalen i slambilen kan inte fylla på vatten eftersom slambilarna inte har med sig rent vatten ut i bilen utan kan bara suga ut sådant som finns i slamavskiljaren. För mer information om vad som gäller din anläggning kontaktar du tillverkaren.
Kontrollera slamanläggningen några gånger mellan tömningarna
Det är viktigt att du som fastighetsägare kontrollerar hur det ser ut i slambrunnen mellan tömningarna. Lyft på locket några gånger varje år för att se att allt ser bra ut. Särskilt viktigt att göra detta är någon vecka före slamtömning eftersom det är då som du har en möjlighet att bedöma om ditt tömningsintervall fungerar.
I en trekammarbrunn ska man se en så kallad ”slamkaka” på ytan i den första kammaren som avloppsvattnet kommer till, men väldigt lite i de övriga kamrarna.
Blir slamkakan tjockare än 2–3 dm, och det dessutom finns slamkaka i tre kamrar, betyder det att belastningen är högre än vad slamanläggningen är byggd för. Risken är då stor att slam läcker ut i den efterföljande markbädden/infiltrationsområdet och orsakar akuta stopp.
Det enklaste sättet att åtgärda det är att tömma slamanläggningen oftare. De flesta slamanläggningar töms normalt 1–2 gånger per år.
Du kan ändra ditt tömningsintervall genom att fylla i formuläret “Förlängt tömningsintervall slam” på vår hemsida. Du kan också kontakta vår kundtjänst.
Har du T-rör på utloppet?
På utloppet i en trekammarbrunn ska det finnas ett T-rör. Den är ett sista skydd mot att slam rinner ut från brunnen till den efterföljande markbädden/infiltrationsområdet. Saknas T-röret är risken stor att du förkortar livslängden på markbädden/infiltrationsområdet och måste gräva om den. Många gamla slamanläggningar har T-rör av betong och dom brukar vittra sönder till slut. Saknar du T-rör kan du köpa nya hos en vanlig VA-firma.
Slamanläggningar med väldigt små tömningshål
För att kunna tömma en slambrunn behöver tömningshålen vara minst 50 cm i diameter. Det är viktigt att slamtömningspersonalen ser ner i brunnen så att all slamkaka kan sugas ut. En del äldre slamanläggningar har tömningshål som är väldigt små, bara så stora att slangen kan föras ned. Då är det omöjligt för personalen att se vad som sugs ut ur brunnen och det blir alltid slamrester kvar.
För att fixa det behöver slamanläggningar med små tömningshål tömmas med spolbil med jämna mellanrum. Annars lagras slammet tills det inte ryms mer slam i brunnen.
Slamtömning med spolning ingår inte i en vanlig slamtömning utan måste beställas av fastighetsägaren själv hos valfri aktör.
Relaterade formulär:
Vad gäller vid akut slamtömning?
Vid akut slamtömning kontaktar du vår kundservice. Du kan dygnet runt göra en beställning på akut slamtömning genom att fylla i beställningsformuläret “Beställ extratömning slam” här på hemsidan.
Helger och efter kl 15 på vardagar kontaktar du Serwent på deras jourtelefon 010 143 05 51. Tänk på att det utöver ordinarie priser tillkommer en avgift vid extratömning och att helgtaxa gäller i samband med helger. En vanlig vecka utan röda dagar innebär det att helgtaxa gäller från fredag kl 12 till måndag kl 7. För helger som inträffar på vardagar gäller första helgfria vardagen före helgdagen kl 12 till första helgfria vardagen till kl 7.
I avfallstaxan hittar du information om vilka avgifter som tillkommer vid extratömning av slam.
Relaterade formulär:
Hur ansöker jag om längre hämtningsintervall?
Det finns möjlighet att söka dispens för längre hämtningsintervall. Det kan du göra genom att fylla i formuläret “Förlängt tömningsintervall slam” här på hemsidan. Om du sedan tidigare har en dispens så gäller den fram till utgångsdatumet. Se nedan allmänna villkor för dispensprövning.
- Avloppsanläggningen ska ha tillräckligt god funktion och volym så att den fungerar som avsett. Om de förhållanden som redovisas i ansökan ändras väsentligt, gäller inte beslutet.
- Beslutet är personligt och gäller inte för ny fastighetsägare.
- Förlängt hämtningsintervall kan beviljas med högst 10 års intervaller.
- En avgift tas ut för handläggning av ansökan.
Relaterade formulär:
Hur gör jag om jag behöver beställa tömning av slam?
Du kan alltid beställa extratömning av slam utöver schemalagd. Det gör du enklast genom att fylla i formuläret “Beställ extratömning slam”.
Relaterade formulär:
Vad är viktigt att tänka på vid slamtömning av minireningsverk?
- Precis som på en vanlig slamanläggning ska locken till minireningsverket vara lättillgängliga. Ta bort grenar och växtlighet runt locken.
- Det ska vara tydligt markerat på anläggningen var slamtömning ska ske. Markera vilka lock som ska öppnas vid slamtömning
- Tydliga instruktioner för slamtömning ska finnas i direkt anslutning till anläggningen. Inuti minireningsverket ska det tydligt framgå med markeringar var slamsugning ska ske.
- Om man ska tömma till en viss nivå i anläggningen ska denna nivå vara tydligt markerad i minireningsverket.
- Fastighetsägaren är skyldig att vidta omfattande åtgärder för att skydda sin anläggning från skador vid tömning med slambil. Om minireningsverket har mycket komplicerat tömningsförfarande kan enda lösningen vara att fastighetsägaren eller annan sakkunnig person deltar vid själva tömningen.
I vissa fall finns det möjlighet för fastighetsägaren att själv tömma minireningsverket och kompostera slammet. Tillstånd för det måste du söka hos din kommuns miljökontor.