Bränns även den plast som jag sorterar hemma?
De plastförpackningar (mjuka och hårda) som du som privatperson sorterar ut hemma och lämnar på återvinningsstationen körs till Svensk Plaståtervinning för sortering och återvinning. Den sorteras sedan maskinellt med hjälp av luftsugar. Då skiljs den mjuka och hårda plasten åt. Materialet säljs sedan till företag som tillverkar nya plastråvaror. Den mjuka plasten blir till nya plastpåsar eller plastfolie. Hårdplast kan bli nya förpackningar men även barncykelsadlar, blomkrukor, utemöbler, bullerplank med mera.
Den plast du åker med till återvinningscentralen (större saker som t ex en trasig trädgårdsstol i plast) räknas som grovsopor och förbränns på Korstaverket i Sundsvall och blir till el och fjärrvärme.
Mindre avfall av plastmaterial, som t ex en diskborste, rakhyvel eller en trasig spade som barnen har grävt med i sandlådan, kan du antingen slänga som restavfall i det gröna kärlet eller åka med till någon av våra återvinningscentraler
Hur noga behöver jag göra rent förpackningar?
Förpackningarna behöver inte vara kliniskt rena. Det räcker att du sköljer bort det värsta, för hygienens skull. För många förpackningar räcker det att tömma och skaka ur, till exempel ett pastapaket.
Kladdiga förpackningar och de som innehåller matrester rengör du med vatten. Ett tips är att avsluta handdiskningen genom att göra ren förpackningar i det använda diskvattnet.
Hur ofta töms och städas det vid min återvinningsstation?
Tömning och städning av stationen görs regelbundet enligt schema men kan regleras vid behov. Du kan anmäla behov av tömning och städning genom att klicka på den station det gäller och fylla i formuläret "Anmäl tömning/städning".
Relaterade formulär:
Kan jag lägga mina kuvert i tidningsinsamlingen?
Ja det kan du. Både med och utan fönster. Gränsen går vid madrasserade/fyllda kuvert som ska sorteras som förpackning. Tidigare kördes tidningar och returpapper till återvinning hos tidningspappersbruk där kuvert var ett problem i deras process. Det går numera till så kallade Tissuebruk där den lilla mängden kuvert från hushåll inte är ett problem. Om det gäller större mängder kuvert från företag som t ex ska skrota pallvis med kuvert så får de däremot inte vara med bland tidningar och returpapper.
Vem ansvarar för återvinningsstationerna?
Gästrike återvinnare ansvarar för återvinningsstationerna sedan 1 januari 2024. Tidigare var det FTI (Förpackningsinsamlingen).
Får man plocka material ur behållare på återvinningsstationen?
Nej, materialet som lämnats till återvinningsstationen är producenternas. Att ta det betraktas som stöld.
Kan jag som företagare lämna verksamhetens förpackningar på återvinningsstationen i kvarteret?
Nej, endast hushåll får lämna sina förpackningar på återvinningsstationerna. Driver du en verksamhet kan du vända dig till vår kundservice för att få hjälp med hämtning av din återvinning. Det går även bra lämna ditt företags uttjänta pappers-, plast- och metallförpackningar på någon av våra bemannade återvinningscentraler. Observera att företag som lämnar avfall med producentansvar, som förpackningar, måste en föranmälan göras för att besöket inte ska debiteras.
Relaterade formulär:
Varför tar Gästrike återvinnare över återvinningsstationerna?
Som ett led i att öka återvinningen och göra det lättare att göra rätt har riksdagen beslutat om en ny förordning där kommunerna tar över ansvaret för insamling av förpackningar från FTI (Förpackningsinsamlingen) från och med 1 januari 2024. I samband med detta övertagande har Gästrike återvinnare fått möjligheten att ta över återvinningstationerna. Vi ser en stor nytta i att ett större helhetsgrepp i avfallshanteringen också kommer att gynna de som sorterar och återvinner.
Vem bestämmer hur stora hålen i behållarna ska vara?
Det är Boverket (som är myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende) som beslutar om storleken på inkasthålen. Utformning och mått är satta för att hindra att någon, med risk för skada, tar sig in i behållarna.
Vad är skillnaden mellan en återvinningsstation och återvinningscentral?
Återvinningsstationen (ÅVS) är obemannad och endast avsedd för hushållens sorterade förpackningar. Här kan du lämna förpackningar av plast, papper, glas och metall samt tidningar. På flera stationer finns det även en batteriholk där du kan lämna uttjänta batterier av mindre storlek. Mer information om våra återvinningsstationer hittar du under ”Återvinning”.
Återvinningscentralen (ÅVC) är bemannad. Här lämnar du bland annat grovavfall som möbler, trädgårdsavfall, elektronik, vitvaror, leksaker och porslin. Även farligt avfall lämnas på återvinningscentralen. På återvinningscentralen kan du också lämna större emballage som inte går in behållarna på återvinningsstationen. Mer information om våra återvinningscentraler hittar du under ”Återvinning”.
Varför ska jag bara sortera ut just förpackningar?
Det beror framför allt på förordningen om producentansvar, som innebär att den som sätter en förpackning på marknaden också ansvarar för att den kan samlas in och återvinnas. För att det ska fungera i praktiken måste politikerna definiera vilka varor som ska omfattas och definiera vilka som är ansvariga för att organisera och finansiera en insamling. Det kallas alltså producentansvar och förpackningar är en varugrupp som har producentansvar. Producentorganisationerna finansierar även den förpackningsnära insamlingen.
En annan anledning är att olika typer av material används till olika typer av produkter, även om grundmaterialet (till exempel plast eller glas) är detsamma. Blandas förpackningsmaterial med produkter kan den nya råvaran bli av sämre kvalitet. Man kan till exempel inte blanda glasförpackningar med vilket sorts glas som helst. Fönsterglas och dricksglas är av annan kvalitet än den som används i glasförpackningar. Om de blandas får det nya glaset sämre kvalitet.
En påse som är silverfärgad på insidan, är det en plast- eller metallförpackning?
Ofta är det angivet på förpackningen hur den ska sorteras, titta gärna i första hand om det finns en symbol eller en utskriven sorteringsangivning. Finns inte det kan du testa följande knep: Knyckla ihop förpackningen. Behåller den formen sorteras den som en metallförpackning, vecklar den ut sig sorteras den som plastförpackning.
Är det verkligen någon idé att källsortera?
Ja! Varje förpackning som kommer in i återvinningssystemet bidrar till utvecklingen av återvinningssystemen, så att ännu fler förpackningar kan bli till nytt material i framtiden. Förpackningar som inte lämnas till återvinning, går istället till förbränning.
Genom att källsortera dina förpackningar hjälper du till att spara på jordens resurser och bidrar till ett cirkulärt samhälle. Till exempel halveras koldioxidutsläppen om du källsorterar en plastförpackning istället för att slänga den i soppåsen.