Övriga abonnemang och tjänster

 

Latrinhämtning

För att få latrinhämtning behöver du ett latrinabonnemang. Här hittar du praktisk information om hämtning, extrahämtning och avgifter.

Vi hämtar endast latrintunnor köpta från Gästrike återvinnare. De rymmer 37,5 liter och är 42 cm höga och 38 cm i diameter. Latrintunnor finns att hämta på samtliga återvinningscentraler i regionen året om. De latrintunnor som ingår i ett latrinabonnemang hämtas ut mot uppvisande av säsongens faktura senast 30 oktober. Övriga debiteras som extra latrintunna.

 

Hämtningsdagar för latrin

Latrinsäsongen pågår mellan vecka 22-23 fram till vecka 36-37 och dina hämtningsdagar hittar du numera i SÖK-funktionen här på hemsidan. Du som bor i Hofors eller Ockelbo behöver inte längre kontakta oss för tömning av din latrintumma. Ställ bara ut tunnan en dag innan hämtningsdag. Om din adress inte finns med i vår SÖK-funktion, vänligen kontakta vår kundservice på 020-63 00 63.

FRÅGOR & SVAR
Vad ingår i priset?
 • I avgiften ingår en latrintunna, hämtning och behandling av latrinet. Det går att köpa fler tunnor under sommaren som du kan hämta ut på  samtliga återvinningscentraler. För mer information om priser är du välkommen att kontakta oss på tel 020 – 63 00 63 eller info@gastrikeatervinnare.se
Kan jag ta hand om avfallet själv?

Du har möjligheten att ta hand om avfallet själv. Idag finns det många olika typer av torra toalettlösningar att välja mellan. Om du själv vill ta hand om toalettavfallet genom att installera någon typ av torr toalettlösning och/eller anordna en latrinkompost, ska du göra en ansökan om detta till ditt kommunala miljökontor.

I faktabladet nedan får du tips om vilka torra toalettlösningar som finns och hur du går tillväga för att ta hand om toalettavfallet själv.

Faktablad: Ta hand om toalettavfallet själv.

Andra tips

Avloppsguiden – planera ditt eget avlopp.
Hur bygger man en latrinkompost – Kjell Perssons Blogg
Ritning latrinkompost (pdf)

Frågor & funderingar

Välkommen att kontakta oss på Gästrike återvinnare för mer information.
Tel: 020-63 00 63 eller info@gastrikeatervinnare.se

Hur planerar jag för mitt eget avlopp?

Avloppsguiden hittar du allt du behöver veta om enskilda avlopp, från planering till inköp av produkter och tjänster.

Hur fungerar det med hämtning av mitt latrin?

Vi hämtar separettunnor om tunnorna är försedda med en klisterdekal från Gästrike återvinnare. Klisterdekalen visar att avgiften för latrinhämtningen är betald. Har du frågor eller vill beställa dekaler är du välkommen att kontakta kundservice på 020–63 00 63 eller info@gastrikeatervinnare.se.

 

Kan jag få extra hämtning av latrin?

Extra latrinhämtning utanför säsong görs mot en budningsavgift. Du kan beställa extra hämtning i formuläret här.

Vad ska jag tänka på när de kommer och hämtar latrintunnan?

Personalen som hämtar latrin lyfter flera hundra latrintunnor per dag. Det är bra om du tänker på följande saker:

 • Placera tunnorna väl synliga vid fastighetsgränsen eller det gemensamma hämtstället.
 • Ställ ut tunnorna kvällen före hämtningen och låt dem stå tills de är hämtade
 • Fyll tunnan till max 2/3 eller 15 kg så att den inte blir för tung att lyfta för hämtningspersonalen
Hur gör jag om jag har en tunna som inte är köpt hos Gästrike återvinnare?

Vi hämtar separettunnor om tunnorna är försedda med en klisterdekal från Gästrike återvinnare. Klisterdekalen visar att avgiften för latrinhämtningen är betald. Har du frågor eller vill beställa dekaler är du välkommen att kontakta kundservice på 020–63 00 63 eller info@gastrikeatervinnare.se.

Trädgårdsabonnemang

Med ett trädgårdsabonnemang behöver du inte åka iväg med ditt trädgårdsavfall till återvinningscentralen, vi kommer och hämtar det åt dig!

Hämtning av trädgårdsavfall börjar vecka 15-16. Vi tömmer ditt kärl varannan vecka under perioden v 15-43 eller v 16-44. Du som har ett trädgårdsabonnemang sedan innan hittar alltid aktuell hämtningsdag i sök-funktionen här på hemsidan.

Kärl som placeras på någon annans mark vid hämtning ska ha markägarens godkännande för placeringen innan abonnemanget tecknas. Hämtstället ska också uppfylla våra föreskrifter som du hittar på den här sidan.

FRÅGOR & SVAR
Vad FÅR jag och vad får jag INTE lägga i kärlet?

Tillåtet att lägga i trädgårdskärlet:

 • Kvistar och ris från beskärning av träd och buskar
 • Vissna blommor och blad från rabatter
 • Gräsklipp och löv
 • Fallfrukt och annat från köksträdgården som blivit för gammalt

INTE tillåtet att lägga i trädgårdskärlet:

 • Sten och grus
 • Jord
 • Invasiva växtarter som t ex blomsterlupiner, jätteloka, parkslide och jättebalsamin.
  Dessa ska läggas i dubbla, förslutna påsar och slängas på återvinningscentralen i containern för Saker som inte ska återvinnas.
Hur beställer jag ett abonnemang?

Fyll i formuläret teckna trädgårdsabonnemang här. Du kan också kontakta vår kundtjänst på tel 020–63 00 63. Ditt trädgårdskärl och en bekräftelse med dina hämtningsdagar kommer i tid innan första hämtning. Din beställning kan du göra när som helst under året även om det är mitt under pågående säsong.

Vad ingår i tjänsten?

Förutom 15 tömningar under perioden april till och med oktober ingår utkörning av ett 360-liters kärl. Ett 360 liters kärl är 110 cm hög, 85 cm djup och 65 cm bred.

Kan man beställa ett abonnemang fastän säsongen redan startat?

Ja, du kan boka ett abonnemang när som helst. Bokar du abonnemang mitt i säsongen betalar du bara för de hämtningar som återstår.

Vad ska jag tänka på inför hämtning?

Ställ ut kärlet kvällen innan hämtning med handtaget utåt. Placeras i anslutning till ordinarie hämtställe för hushållsavfall.

Tänk på våra chaufförer och deras arbetsmiljö. Fyll inte kärlet för tungt. Har du t ex stora mängder fallfrukt delar du upp det på flera hämtningar.

Lufta gärna ditt kärl genom att låta en pinne sticka ut under locket. Då blir inte kärlet onödigt tungt av fukt.

Under vilken period pågår trädgårdshämtningarna?

Hämtningarna pågår antingen under perioden v 15–43 eller v 16–44.

Vilken dag kommer ni och tömmer mitt trädgårdskärl?

Vi skickar sms eller ett brev hem i brevlådan när du bokar ditt abonnemang. I det brevet hittar du din aktuella hämtningsdag, tips och information om ditt abonnemang. Du kan alltid hitta aktuell hämtningsdag i sök-funktionen här på vår hemsida.

Kan jag beställa extra hämtning av trädgårdsavfall utöver ordinarie hämtningsdagar?

Tyvärr kan vi i nuläget inte erbjuda extra hämtning av trädgårdsavfall. Det är svårt att lösa logistiskt eftersom vi bara har en bil som ska täcka alla våra fem kommuner.

Vad händer sen?

Små delar, jord och grus siktas bort innan materialet flisas ner och används bl a i produktionen av biogas i Gästrike Ekogas anläggning i Forsbacka. Materialet flisas direkt på plats vid anläggningen.

Var gör jag av mitt kärl under perioden när det inte är trädgårdshämtning?

Du behåller ditt kärl. Tvätta kärlet och ställ undan det i väntan på nästa säsong. Håll koll på vår hemsida när säsongen startar igen.

Hur kan jag använda mig av mitt eget trädgårdsavfall?

Finfördela och kompostera
Det ger jättefin och näringsrik jord att återanvända i trädgården och du slipper köpa och transportera gödsel till trädgården. Kompostera gärna tillsammans med organiskt hushållsavfall i sluten behållare. Att blanda trädgårdsavfall med matavfall gör att det blir lagom fuktigt och en bra mix i komposten som gör att nedbrytningen går snabbt. Trädgårdsavfall kan man kompostera i såväl öppen som sluten kompost.
Gräsklipp
är perfekt att lägga direkt på grönsakslanden. Det ger näring till grönsakerna och täcker dessutom marken så man slipper vattna så mycket. Håller även ogräset borta. Det är lagom att lägga på ett nytt lager på 5-10 cm lika ofta som man klipper gräsmattan.

Höstlöv
kan krattas in under buskar och häckar som skydd och näring till buskarna, eller blandas ner i komposten. Ett annat bra sätt är att klippa sönder löven med gräsklipparen så att de finfördelas. Då kan de ligga kvar på gräsmattan och bidrar till en grönare och friskare gräsmatta året efter.

Grövre trädgårdsavfall
Pinnar och ris går att bottna t ex pallkragar med innan man fyller på med jord för odling. På det sättet sparar man på mängden jord man behöver köpa samtidigt som man får ett luftigt bottenlager i odlingen. Även höstlöv är bra att grunda nya odlingar med.

Torra perenner
kan med fördel klippas ner i småbitar på våren och bara lämnas på plats i rabatten. Småbitarna blir så småningom till jord och gör att perennerna trivs och växer bättre. Det kan se skräpigt ut en kort period på våren, men det döljs snart av grönskan i rabatten.

Ogräs
från trädgården går också att kompostera, bäst fungerar det i en sluten kompost tillsammans med matavfall. För säkerhets skull kan man låta rotogräs ligga och torka i solen innan man lägger det i komposten. Man kan också bara dra upp ogräs och sen lägga det så det göms under växterna i grönsakslandet eller i rabatten, och använda det precis som gräsklippet som marktäckning och jordförbättring.

I sista hand
Elda upp grövre trädgårdsavfall på ett säkert sätt på egen tomt. Endast torrt trädgårdsavfall, torr lövved eller annat torrt biobränsle får eldas. Du får bara elda om det kan göras utan risk för att störa grannarna. Ha alltid släckutrustning till hands.

 

Hur kan jag få en miljövänlig trädgård?

Genom att använda sig utav hushåll- och trädgårdsavfall kan du bli miljösmart. Många medel har fler användningsområden än bara ett och kan enkelt hjälpa till att hålla borta både skadedjur och ogräs. Det kan dessutom bidra till en mer energisnål och miljövänlig odling. Förebygg!
Plocka bort ogräs och skadedjur i trädgården direkt när de kommer.

Kolla växter du tar hem
och rensa dem noga innan du planterar dem.

Täck marken runt växterna
med tidningar och sedan täckbark. Det minskar ogräset, bevarar fuktigheten och skyddar jordens struktur. Puffa undan täckbarken där du vill plantera och gör hål i tidningen.

Kaffesump är ett naturligt bekämpningsmedel
som stöter bort sniglar, flugor och ogräs. Den innehåller mycket kväve, är bra för jordstrukturen och gillas av maskar.

Lägg brännässlor i vatten
några dagar så får du ett kväverikt gödselvatten. Blanda ut det med vatten så att det inte blir för starkt.

Odla egen mat
Det som odlas i den egna trädgården är den mest energisnåla mat man kan tänka sig. Arbetet sker med handkraft och kräver därför inga fossila bränslen och odlar man utan konstgödsel och bekämpningsmedel minskar energianvändningen ytterligare. Att grodda frön, bönor och säd är också ett mycket energivänligt alternativ.

Välj miljömärkt
när du köper möbler och odlingsbänkar, som skandinaviskt eller FSC- märkt trä.

 

Hur får jag en biologisk mångfald i min trädgård?

Gör trädgården populär för fåglar, bin och andra insekter. De håller skadedjuren i balans och pollinerar dina växter. Ta hjälp av växtlighet och djurliv för att skapa en grönskande och livfull trädgård.

Finns det växter som inte får slängas i trädgårdsavfallet?

Ja, blomsterlupiner, jätteloka, parkslide och jättebalsamin är exempel på växter som räknas som invasiva arter och får inte slängas som trädgårdsavfall. Invasiva växter ska läggas i dubbla förslutna påsar och slängas på återvinningscentralen i containern för Saker som inte ska återvinnas.

Har du en mindre mängd går det bra att slänga dem i förslutna påsar i restavfallet.

Mer information om invasiva växter hittar du här.

Rengöring av dina kärl

Då och då är det bra att rengöra kärlen, så att de blir fria från bakterier och inte luktar illa. Vi kommer gärna och tvättar dina kärl på plats. Den smarta tvättbilen lyfter kärlet, tömmer ur soporna i en vagga, tvättar kärlet och tömmer sedan tillbaka soporna.

FRÅGOR & SVAR
Vad kostar det?

Du betalar en framkörningsavgift och en fast kostnad per kärl oavsett storlek.
Ring oss på 020 63 00 63 för beställning och prisfrågor.

Hyr en container för byggavfall och övriga grovsopor

Vi har allt från helhetslösningar för företag och verksamheter till föreningens årliga container för vårstädningen eller till dig som privatperson. En container passar bra att hyra när du vill bli av med byggavfall, well, trä, metallskrot och övriga grovsopor och produktionsspill på ett smidigt sätt. Men tänk på att vissa typer av avfall kan du tjäna pengar på.

Det finns olika typer av containrar i storleken 4–26 m³. En del har helt täckt tak, andra har nättak och några är utan tak. Alla täckta containrar går att låsa.

När du hyr en container betalar du för utkörning, intagning, tömning, hyra och en eventuell behandlingskostnad beroende på avfallsslag. Faktorer som påverkar priset är var den ska stå, hur länge, vilken container du vill ha och vad du ska lägga i den.

FRÅGOR & SVAR
Vad ska jag tänka på när jag väljer container?
 • till tegel och sten behövs oftast en container som är 22 m³
 • maxlasten är fem ton för en container 10-12 m³
 • inte lasta högre än kanten på containern
 • farligt avfall och elektronik får inte lämnas med blandade grovsopor
 • beställa hämtning
Vad får jag INTE lägga i containern

Restavfall – Läggs i kärlet du har hemma

Matavfall – Läggs i kärlet du har hemma

Farligt avfall – Farligt avfall lämnas till en bemannad återvinningscentral.

 • Färgrester, lösningsmedel och spillolja
 • Kylar, frysar och vitvaror – kan även hämtas av Gästrike återvinnare mot en avgift.
 • Asbest – Packas väl i försluten påse innan den lämnas på återvinningscentralen. Kontakta personal vid ankomst.
 • Impregnerat trä
 • Glödlampor, lysrör och lågenergilampor – Tänk på att separera glödlampa från ljusstakar och andra armaturer
 • Elavfall och batterier
 • Bildäck – Lämnas till återförsäljare av bildäck eller på återvinningscentralerna i Sandviken, Gävle, Skutskär och Hofors

Smått elavfall, batterier och glödlampor kan även lämnas till EL:IN-skåpet i din matbutik.

 

 

Boka en Storsäck för ditt avfall

Säcken kallas Big Bag och rymmer upp till 1 m³ avfall. Den passar för de som inte behöver större containers för avfallet. Den kan användas för till exempel byggavfall, trädgårdsavfall eller andra sorters grovsopor. När du hyr en storsäck ingår hämtning och transport samt destruktion/behandling av avfallet. Priset varierar beroende på var storsäcken ska hämtas och vilken typ av avfall som slängs.

Vi hämtar och sorterar era grovsopor

Denna tjänst är till för företag eller hushåll som behöver hjälp med både hämtning och sortering av grovsopor. Vi hämtar och sorterar dina grovsopor i lösvikt upp till 5 m³ inom två veckor efter beställning. Du behöver endast ställa grovsoporna vid fastighetsgränsen på en framkomlig plats för vår lastbil.

 

Vad är grovsopor?

Grovsopor är skrymmande avfall från hushåll som exempelvis kasserade möbler, kläder, skidor, leksaker, husgeråd, mattor, cyklar, pulkor och emballage.

 

Grovsopor får inte innehålla farligt avfall

Exempel på grovsopor som innehåller farligt avfall är tryckimpregnerat trä, kylar och frysar, elektronik, batterier, asbest, bildäck eller hushållssopor. Om du skulle råka slänga otillåtet avfall bland grovsoporna debiteras en felsorteringsavgift.

 

Hämtning av elavfall eller vitvaror?

Du kan även beställa hämtning av elavfall eller vitvaror (spis, tvätt, disk) och kylar och frysar.

FRÅGOR & SVAR
Vad kostar det?

För mer information om priser är du välkommen att kontakta oss på tel 020 – 63 00 63 eller info@gastrikeatervinnare.se

Hur beställer jag hämtning?

Kontakta oss på tel 020 – 63 00 63 eller info@gastrikeatervinnare.se för att beställa hämtning.

Sekretesspapper

Har du små mängder papper med känsliga uppgifter, max en papperskasse, finns det möjlighet att lämna det i vår reception mot en avgift. Du lägger det själv i ett låst kärl, utan pärmar och plastfickor, som sedan töms i en sluten behållare för destruktion. Vid större mängder ring kundtjänst på 020-63 00 63.