Införandet av närsorterat pågår till och med slutet av 2026. Först ut är två nya 190 liters kärl, ett för pappersförpackningar och ett för plastförpackningar. Vi levererar kärlen till cirka 400 hushåll i veckan under 2 års tid med start vecka 46. Du kommer att få information via Kivra eller brev en månad innan kärlen levereras. Här kan du kan söka på din adress för att få veta när du preliminärt när det blir din tur.
Vi utreder också hur insamlingssystemet för glas- och metallförpackningar samt tidningar kommer att se ut för att framöver kunna införa hämtning av dessa fraktioner.
Hämtningsdag och påminnelse före tömning
Kärlen kommer att tömmas var fjärde vecka. Du hittar din tömningsdag genom att logga in på Mina Sidor eller på vår app "Gästrike återvinnare" med mobilt bankID. När du har loggat en gång in i vår app får du också därefter påminnelse dagen före tömning på samtliga kärl. Här kan du läsa mer om hur appen fungerar och hur fler än abonnemangsinnehavaren kan logga in och få påminnelse före tömning.
Att tänka på inför tömning:
- Abonnenten ser till att kärlen står tillgängliga för sopbilen dagen då vi hämtar soporna. Ställ ut kärlen redan kvällen innan hämtningen sker.
- Placering av kärlen sker enligt bilden nedan med handtag och hjul från vägen, ca 0,5 m mellanrum och ca 1 m fritt utrymme bakom kärlen.
- Locket ska kunna stängas helt. Om du har mer förpackningar än vad som får plats kan du lämna dem till en återvinningscentral eller återvinningsstation.
- När det inte är hämtning kan du ställa dina kärl på en lämplig plats på din fastighet, exempelvis på din tomt, i garaget, eller i ditt förråd.
- Skrymmande förpackningar som inte får plats i ditt kärl lämnar du till en återvinningsstation eller återvinningscentral.
Lägg mjuka plastförpackningar som påsar, plastfolie, godisplast i större begagnade plastpåsar och förslut den så att det lätt trillar ur kärlet och inte riskerar att blåsa i väg vid tömning. Platta till och vik ihop dina pappersförpackningar. Lägg mindre pappersförpackningar i större begagnade förpackningar så tar de mindre plats.
När töms mina kärl för plast- och pappersförpackningar?
Kärlen kommer att tömmas var fjärde vecka. Du hittar din tömningsdag genom att logga in på Mina Sidor på hemsidan eller på vår app "Gästrike återvinnare" med mobilt bankID. Det räcker med att du har loggat en gång in i vår app för att få påminnelser dagen före tömning på samtliga kärl. Den som står på sopabonnemanget kan kan också ge behörighet till fler, så att de också kan logga in och få påminnelser före tömning. Gör så här:
- Gå in på din profil i appen
- Välj "Mina uppgifter"
- Välj "Behörigheter" och "skapa behörighet"
- Välj "Ny behörighet" och fyll i namn, personnummer och e-post till den person du vill ge behörighet.
- Välj om behörigheten ska gälla tillsvidare eller under en begränsad tid
- Spara.
Mer information om vår app hittar du här.
Jag vill ha påminnelse/pushnotis inför min sophämtning, hur gör jag?
För att få påminnelse/pushnotis om din sophämtning behöver du vara inloggad i appen. Inloggning sker endast med BankID.
- Logga in i appen med BankID.
För att kunna logga in behöver du stå som registrerad kund hos Gästrike återvinnare. - När du är inloggad i appen aktiveras påminnelse inför din sophämtning. Du kan stänga ner appen och kommer fortfarande få ett pushmeddelande så länge du inte aktivt loggat ut.
- Inne i appen får du tillgång till information om dina kommande hämtningar, abonnemang och fakturor. Av säkerhetsskäl loggas du ut efter 15 minuters inaktivitet och kan behöva logga in igen. Det påverkar inte dina påminnelser inför sophämtningen.
Kan fler i vårt hushåll få påminnelse via appen?
Ja, personen som står skriven på abonnemanget kan ge en eller flera personer behörighet att få åtkomst till Mina Sidor. Den du ger behörighet kommer att kunna se allt som du ser och hanterar på Mina Sidor. Tänk därför på att endast ge behörighet till någon som du litar på. Du kan välja att ge personen behörighet under en tidsbegränsad period eller tillsvidare. Kom ihåg att du själv måste inaktivera behörigheten om personen inte längre ska kunna komma åt Mina Sidor.
Gör såhär:
- Gå in på "Profil" i appen
- Välj "Mina uppgifter"
- Välj "Behörigheter" och "skapa behörighet"
- Välj "Ny behörighet" och fyll i namn, personnummer och e-post till den person du vill ge behörighet.
- Välj om behörigheten ska gälla tillsvidare eller under en begränsad tid
- Spara.
- Nu kan personen du gett behörighet logga in i appen med sitt personliga BankID och kommer att få en påminnelse inför nästa hämtning.
Varför har ni valt detta system?
Vi vill kunna erbjuda en flexibel lösning till samtliga hushåll, där kärlstorlek kan anpassas efter behov. Utifrån en testperiod som utfördes under våren 2023 föredrog övervägande majoriteten av hushållen och chauffören detta system. Vi undviker också resursslöseri då vi kan fortsätta använda befintliga kärl och bilar.
Kan jag tacka nej till att få närsorterat?
Nej. Detta införande grundar sig i ett regeringsbeslut som syftar till kraftigt öka insamlingen och återvinningen av sorterade förpackningar samt minska restavfallet. Alla hushåll i Sverige kommer därför att få sina förpackningar hämtade på samma sätt som sitt rest- och matavfall.
Vad blir kostnaden för hämtning av mina förpackningar?
Insamlingen finansieras av de företag som producerar förpackningar och är inbakat i priset för förpackningen som du köper. Du betalar inget extra för hämtningen av förpackningar.
Varför tar det så lång tid att få mina kärl för plast- och pappersförpackningar?
För att säkerställa att allt går smidigt och att alla får bästa möjliga service, har vi valt att genomföra leveranserna på ett kontrollerat och kvalitativt sätt. Detta innebär att vi tar hand om all planering och distribution för att det ska fungera bra för alla.
Varför får jag bara lägga just förpackningar i kärlet?
Det beror framför allt på förordningen om producentansvar, som innebär att den som sätter en förpackning på marknaden också ansvarar för att den kan samlas in och återvinnas. För att det ska fungera i praktiken måste politikerna definiera vilka varor som ska omfattas och definiera vilka som är ansvariga för att organisera och finansiera en insamling. Det kallas alltså producentansvar och förpackningar är en varugrupp som har producentansvar.
En annan anledning är att olika typer av material används till olika typer av produkter, även om grundmaterialet (till exempel plast eller glas) är detsamma. Blandas förpackningsmaterial med produkter kan den nya råvaran bli av sämre kvalitet. Man kan till exempel inte blanda glasförpackningar med vilket sorts glas som helst. Fönsterglas och dricksglas är av annan kvalitet än den som används i glasförpackningar. Om de blandas får det nya glaset sämre kvalitet.
Sådant som inte är en förpackning ((till exempel plastgalge, dricksglas, spegelglas, plastpulka, stekpanna m.m.) ska lämnas till en bemannad återvinningscentral.
Hur ska jag få plats med kärlen?
Som fastighetsägare kommer du behöva hitta en lämplig plats för kärlen när det inte är hämtning. En lösning kan vara att ställa in dem i garaget och carporten eller bakom så att de inte syns så mycket. Fundera igenom vad som blir en bra plats hos just dig. Du behöver inte ha alla fyra på samma ställe eller ställa fram fler kärl än två kärl åt gången vid tömning. Med vår app "Gästrike återvinnare" får du en påminnelse dagen innan det är dags att ställa ut dem. Den finns att ladda ner på Google Play och App Store
Varför införs närsorterat, vad är poängen?
Införandet grundar sig i ett regeringsbeslut som syftar till kraftigt öka insamlingen och återvinningen av sorterade förpackningar samt minska restavfallet.
Hittills har flera olika parter ansvarat för att samla in förpackningar, vilket gjort det svårt att organisera insamling och information på effektivast möjliga sätt. När kommunen tar över ansvaret för förpackningsavfallet kan insamlingen av förpackningar samordnas med mat- och restavfall och tidningar. Det är också ett verktyg för att möta EU-krav och de mål för materialåtervinning som EU satt upp.
Kan jag byta kärlstorlek?
I dagsläget erbjuder vi 190 liters kärl som standard, men vi kommer att utreda möjligheten att byta kärlstorlek.
Får jag fortfarande lämna mina förpackningar till en återvinningscentral/återvinningsstation?
Ja, du kan fortfarande lämna dina förpackningar till en återvinningscentral eller en återvinningsstation, även om du har fått dina förpackningskärl. Däremot kommer de flesta återvinningsstationerna att fasas bort i takt med att närsorterat införs. Några kommer att finnas kvar för stora och skrymmande emballage som inte får plats i kärlen.
När kommer vi få kärl för tidningar, glas-, och metallförpackningar?
Vi arbetar med framtagning av mindre behållare för hämtning av dessa fraktioner, men inget är klart ännu. Tills vidare kan du fortsätta lämna dem till din närmaste obemannade återvinningsstation eller bemannade återvinningscentral.
Kommer återvinningsstationerna att finnas kvar?
De flesta återvinningsstationerna kommer att tas bort i takt med vi inför närsorterat och då hämtar dina förpackningar vid fastigheten istället. Några stationer kommer att finnas kvar för stora och skrymmande emballage som inte får plats i kärlen.
Varför loggas jag ut från appen?
Av säkerhetsskäl loggas du automatiskt ut efter 15 minuter och behöver då logga in igen. Detta påverkar inte dina påminnelser inför nästa sophämtning.
Jag har knappt några förpackningar, behöver jag ha dessa kärl ändå?
Alla kommuner i Sverige har fått i uppdrag enligt ett regeringsbeslut att hämta förpackningar på samma sätt som vi idag hämtar rest- och matavfall. Du kan som alternativ välja att ställa ut dina kärl vid vartannat hämtningstillfälle istället för vid varje.
Finns det någon miljönyttan med detta införande? Är det inte bättre att behålla återvinningstationerna istället?
Den stora miljönyttan är att öka sorteringen och minska restavfallet. Idag består ca 1/3 av restavfallet av förpackningar som slängts fel och borde ha återvunnits. Systemet vi har nu med återvinningsstationer fungerar inte. Det är alldeles för mycket förpackningar i restavfallet och detta är huvudanledningen till lagförändringen, att öka mängden insamlade förpackningar så vi når de uppsatta klimatmålen. Det förekommer också mycket nedskräpning vid stationerna som leder till onödiga transporter för att städning.
Gästrike återvinnare har fått i uppdrag att hämta alla sorterade förpackningar fastighetsnära (liksom alla andra kommuner i Sverige), men vi kan bidra till miljönyttan med vårt val av insamlingssystem. Med våra kärl kan vi fortsätta använda befintliga bilar och kärl för rest- och matavfall. Våra kärl för plast- och pappersförpackningar är också tillverkade av 100% återvunnen plast.