Kommunerna har insamlingsansvaret
Kommunerna har tagit över ansvaret för insamlingen av förpackningar sedan 1 januari 2024. Senast 2027 ska alla hushåll i Sverige ska kunna lämna sina sorterade förpackningar av papper, plast, metall och glas fastighetsnära. Om ni inte redan har full sortering av era förpackningar i återvinningsrummet kommer du att bli kontaktad av oss för att ta fram en lösning som passar er.
Sänkta kostnader för hämtning av förpackningar
Har ni redan har full sortering som hämtas av Gästrike återvinnare? Bra jobbat! Ni har fått kraftigt sänkta kostnader på hämtning av era förpackningar. I vår avfallstaxa kan du se de aktuella kostnaderna. Grundprincipen är dock att hämtningen ska vara kostnadsfri utifrån en viss standard och servicenivå.
Högre krav på sortering
Denna ändring ställer krav på en väl fungerande sortering som kännetecknas av god och tydlig kommunikation med boende, samt ett välskött miljörum. Med enkla medel kan miljörummet lyftas och få en självklar roll. Ta gärna del av våra smarta tips och stödmaterial. Vi vill också tipsa om att anmäla er till våra digitala nyhetsbrev.
Flerbostadshus som har delvis eller ingen sortering av förpackningar från Gästrike återvinnare
De förpackningar ni sorterar ut som samlas in av Gästrike återvinnare blir som princip kostnadsfria och är ett viktigt steg i rätt riktning. För att öka återvinningen ytterligare och uppfylla klimatmålen behöver ni ha infört full sortering av samtliga förpackningar senast 31 december 2026. Det är därför bra att redan nu planera för ytor i avfallsutrymmet. Vi erbjuder mycket information och stödmaterial att ta del av vid bland annat byggnation av avfallsutrymme men också för att få en fungerande sortering.
Du är viktig!
Tillsammans hjälps vi åt att öka återvinningen av förpackningar samt minska restavfallet. Du är med och bidrar till att spara på jordens resurser, uppfylla klimatmålen och samtidigt hålla era kostnader nere. Vi hoppas att era nya förpackningskärl ska underlätta sorteringen och bespara dig många resor till återvinningsstationen. Din insats är värdefull!
Vad blir kostnaden för hämtning av mina förpackningar?
Insamlingen finansieras av de företag som producerar förpackningar och är inbakat i priset för förpackningen som du köper. Du betalar inget extra för hämtningen av förpackningar.
Vad menas med närsorterat?
Närsorterat innebär att sorterade förpackningar hämtas på samma ställe som ditt rest- och matavfall.
Vad menas med producentansvar?
De som tillverkar, säljer eller importerar varor eller förpackningar ansvarar för att se till att avfallet går att samla in, återvinna, återanvändas eller tas om hand på ett miljövänligt sätt.
Vilka förpackningar ingår i närsorterat?
Samtliga förpackningar som går under så kallat producentansvar och som ingår i kommunala insamlingsansvaret. Inkluderat i dessa är förpackningar av papper, plast, glas och metall samt tidningar.
Vad gäller för oss som sorterar ut delvis idag, exempelvis bara glas och metall?
Ni behöver ha infört närsorterat (hämtning av samtliga förpackningar på samma sätt som ert rest- och matavfall) senast 31 december 2026. Det är därför viktigt att redan nu planera för ytor i avfallsutrymmet. Observera att närsorterat kommer att införas succesivt fram t.o.m. 2027-01-01. Ni kommer att bli kontaktade under hösten, och då erbjudas rådgivning och stöd vid behov.
Hur kommer jag som fastighetsägare igång med närsorterat?
Börja redan nu att planera för avfallsutrymme om ni inte redan har ett. Vi har samlat mycket information, stödmaterial och tips att ta del av för att komma igång och få till en välfungerande sortering. Våra avfallsrådgivare, säljare och miljöpedagoger kan ge stöd i bland annat dimensionering och planering av avfallsutrymme samt informera och inspirera för en ökad sortering.
Varför måste vi införa närsorterat?
Det är ett lagkrav att samtliga fastigheter i Sverige ska ha närsorterat (få sina förpackningar hämtade på samma sätt som sitt rest- och matavfall) före 2027. För att vi ska nå regeringens uppsatta återvinningsmål, behöver fler hushåll sortera ut mer av sina förpackningar. Närsorterat ger bättre tillgänglighet och ökar servicegraden. Sammanfattningsvis blir det enklare att lämna sina förpackningar till återvinning. Plockanalyser visar att cirka 2/3 av hushållssoporna består av förpackningar som istället kunde ha återvunnits.
Får vi ha hur många kärl vi vill nu när det blir kostnadsfritt med hämtning av förpackningar?
Vårt standardutbud som är kostnadsfritt utgår ifrån att kärlen är ca 80% fyllda. Så länge detta krav fylls finns ingen övre gräns på hur många kärl ni får ha. Ni kan minska antalet kärl och istället ha ett tätare hämtningsintervall, men då utgår en abonnemangskostnad om standardutbudet överskrids.
Hur många kärl behöver vår fastighet?
I Avfall Sveriges avfallshandbok kan du läsa mer om bland annat dimensionering av avfallsutrymmen. Vid behov kan vi bistå med rådgivning och platsbesök för ytterligare stöd. Vi gör då en beräkning utifrån antalet boende i fastigheten.
Relaterade formulär:
Hur ska vi få plats med alla nya kärl?
Syftet med den nya lagstiftningen är att förbättra sorteringen och på så vis kraftigt minska restavfallet. 2/3 av det som läggs i restavfallet är förpackningar som kunde ha sorterats ut och återvunnits. Genom att öka sorteringen ska man kunna minska antalet kärl för restavfall.
Det är fastighetsägarens ansvar att säkerställa att plats finns, vilket kan vara inomhus i godkända avfallsutrymmen eller utomhus i avfallsbehållare. I Avfall Sveriges avfallshandbok kan du läsa mer om bland annat dimensionering av avfallsutrymmen. Vid behov erbjuder vi också rådgivning och platsbesök för ytterligare stöd.
Relaterade formulär:
Måste vi ha full sortering av förpackningar?
Från 2027 är det ett lagkrav att samtliga fastigheter ska ha närsorterat, alltså få sina förpackningar hämtade på samma sätt som rest- och matavfall. Om ni inte har full sortering redan, så behöver ni börja planera för detta.
Det är fastighetsägarens ansvar att säkerställa att plats finns, antingen inomhus i godkända avfallsutrymmen eller utomhus i avfallsbehållare. I Avfall Sveriges avfallshandbok kan du läsa mer om bland annat dimensionering av avfallsutrymmen. Vid behov kan vi bistå med rådgivning och platsbesök för ytterligare stöd.
Kravet på utsortering av förpackningar har gällt sedan 1994 när producentansvaret infördes. Det som är nytt är att ni som fastighetsinnehavare ska införa närsorterat och alla kommuner (Gästrike återvinnare) ansvarar för att hämta dem, precis som det fungerar med rest- och matavfall idag.
Vad ingår i det kostnadsfria standardutbudet av förpackningar?
Följande hämtningsintervaller är kostnadsfria enligt vårt standardutbud oavsett kärlstorlek:
Pappers- och plastförpackningar
var fjärde vecka, varannan vecka, varje vecka
Glas- och metallförpackningar
var fjärde vecka, varannan vecka
Information om övriga fraktioner och hämtningsintervaller finns i vår avfallstaxa.
Vilka förpackningar blir billigare?
Samtliga förpackningar som går under så kallat producentansvar och som ingår i kommunala insamlingsansvaret. Inkluderat i dessa är förpackningar av papper, plast, glas och metall. Vi erbjuder även abonnemang för hämtning av wellpapp, tidningar och hinkar för smått elavfall, glödlampor och batterier mot en kostnad.
Kan vi få ansöka om ersättning för byggnation av avfallsytor?
Kostnader för eventuell ombyggnation eller nybyggnation ligger utanför producenternas finansiella ansvar för insamlingen. Det innebär att man som fastighetsinnehavare inte kan begära ersättning för byggnation.
Vad händer om vi inte inför full sortering av våra förpackningar?
Vi har full förståelse för att det kan finnas praktiska svårigheter som gör att införandet kan ta tid. Kravet gäller inte förrän 2027, men vi rekommenderar att ni redan nu börjar avsätta tid för planering. Ett uteblivet införande resulterar i dagsläget inte till några följder från Gästrike återvinnare, men kan leda till en överlämning till Tillsynsmyndigheten efter 2027. Detta gäller inte de som kontaktat Gästrike återvinnare och påbörjat en planering. Vid behov hjälper Gästrike återvinnare gärna till med rådgivning och stöd kring planering av ytor för en så bra insamling som möjligt.
Vi har ett kärl för wellpapp, ska vi fortsätta ha det?
Wellpapp är en pappersförpackning och det finns inga krav på att det inte får blandas med pappersförpackningar. Ifrån hushåll uppstår det generellt mindre mängder wellpapp, som därför räknas ihop med pappersförpackningar och sällan behöver samlas in separat. Däremot ska skrymmande större förpackningar som större kartonger och möbelkartonger lämnas till närmaste återvinningscentral och återvinningsstation.