Textilier på hög

Framtidens textilåtervinning börjar med dig

Vi får ofta frågor om textilåtervinning. Här kan du läsa om hur textilinsamlingen fungerar och varför det är viktigt att lämna in sina textilier till second hand eller textilinsamling på återvinningscentralen.

Vi får ofta frågor om textilåtervinning. Här kan du läsa om hur textilinsamlingen fungerar och varför det är viktigt att lämna in sina textilier till second hand eller textilinsamling på återvinningscentralen.

 Från 1 januari 2025 är det obligatoriskt att sortera textilavfall separat från annat avfall. Det betyder att alla textilier och kläder ska lämnas till återvinning eller återanvändning, även det som är trasigt. Detta är ett första steg i att utveckla en mer hållbar och cirkulär hantering av de textilier som sätts på marknaden.

En textilinsamling i förändring

I Sverige finns inget nationellt insamlingssystem för utsorterade textilier. Det har bidragit till att mycket textilier har skickats till energiåtervinning istället för att återanvändas eller återvinnas. I EU arbetar man nu för att införa ett producentansvar för textilier från 2028. Det innebär att de som tillverkar och säljer textilier också ska ansvara för att det samlas in och återanvänds eller återvinns. Producenterna måste då bygga upp ett system för att ta hand om textilierna.

Det vi gör idag formar framtidens insamling

De textilier du lämnar in för återvinning idag kommer att ligga till grund för utvecklingen av framtidens insamling av textilier. Här är några anledningar till att det är viktigt att alla kläder och textilier lämnas in på återvinningscentralen och inte slängs i restavfallet hemma:

  • Statistik:
    • De textilier som samlas in vägs och rapporteras in till Naturvårdsverket.
      Underlaget kommer att ligga till grund för det kommande producentansvaret.
  • Utveckling av anläggningar och teknik:
    • Sortering- och behandlingsanläggningar behöver material för att utveckla sina anläggningar och metoder för att återvinna olika textilier.
  • Minska andelen som går till energiåtervinning
    • Ju större mängd textilier som kan återanvändas eller materialåtervinnas desto bättre. Att sortera för återanvändning kräver professionell kunskap och lång erfarenhet om mode, trend och efterfrågan på secondhand marknaden och sker därför manuellt. Manuell sortering är arbetskrävande och sker idag i väldigt liten utsträckning i Sverige.

Materialåtervinning är en viktig del av den cirkulära ekonomin. För att minska textilkonsumtionens klimatavtryck behövs åtgärder i alla delar av textilens livscykel: från produktion och konsumtion till avfallshantering. Det räcker inte att bara fokusera på insamling och återvinning av textilavfall för att lösa alla problem i textilindustrin.

illustration av tröja med text textil

Vad händer med dina textilier

I samarbete med Human Bridge kan vi sedan oktober 2016 ta emot alla textilier. Textilierna fraktar Human Bridge till sin sorteringsanläggning i Stockholm där en första utsortering av materialet görs, här sorteras bl.a. det som inte är textilier ut. Resterande material fraktas vidare till en stor sorteringsanläggning i Litauen där textilierna delas upp i olika kategorier, bistånd, återbruk, second hand och återvinning.

93% av allt insamlat material återbrukas eller återvinns

  • 34% - second hand-marknaden
  • 27%  - exportkvalitet
  • 17% -  välgörenhet och bistånd
  • 7% - torktrasor till industrin
  • 8% - textilåtervinning
  • 5% - energiåtervinning
  • 2% - annat avfall, icke textilrelaterat

Statistik från Human Bridges siffror från 2023.

arrow-right