Målet med de nya reglerna är att skapa en mer cirkulär hantering av textilavfall. När textilavfall samlas in separat kan det återvinnas till nya produkter. Men förändringen ska också leda till ökad återanvändning. Varje år slänger svenskarna i genomsnitt åtta kilo textilier i soporna. Mer än hälften av det hade kunnat återanvändas, vilket är ett stort slöseri med resurser. Mycket mer måste lämnas till second hand.
Det här är textilavfall
Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte, ska lämnas till återvinning. Om en produkt består av flera material avgör det dominerande materialslaget om det ska sorteras ut som textilavfall. Till exempel:
- Kläder av textil: tröjor, skjortor, byxor, underkläder och strumpor.
- Hemtextil: sängkläder, handdukar, dukar, gardiner, filtar och mattor (utan gummibotten).
- Väskor av textil: handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.
- Accessoarer av textil: slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.
Viktigt att tänka på
- Det måste också vara torrt och förpackat i en väl försluten plastpåse eller säck.
- Textilavfallet ska vara rent och inte innehålla några farliga ämnen. Textilavfall som innehåller exempelvis olja eller malmedel (DDT, Mitin eller Eulan) sorteras som farligt avfall.

Här kan du lämna dina textilier till återvinning/återanvändning
- Återvinningscentralen - Hela, rena och även trasiga textilier.
- Second handbutiker - Hela och rena kläder och textilier för återanvändning
- Insamlingsboxar - Hela och rena kläder och textilier för återanvändning
Vilka påverkas av den nya lagen?
Detta gäller inom hela EU och omfattar både privatpersoner och företag. Verksamheter som textiltillverkare och grossister omfattas också av kravet, men får själva se till att det utsorterade textilavfallet samlas in och behandlas. Gästrike återvinnare ansvarar för att samla in textilavfall som är kommunalt avfall i våra fem medlemskommuner.
Stora miljövinster
Vi i Sverige är storkonsumenter av textil samtidigt som vi använder våra textilier och kläder allt kortare tid. Den svenska textilkonsumtionen orsakar i dagsläget över fyra miljoner ton koldioxidutsläpp, vilket motsvarar utsläpp från en bil som kör 850 000 varv runt jorden. Utöver detta skapas mycket avfall i produktionen som konsumenten aldrig ser, så kallat osynligt avfall. Ett par jeans ger upphov till 28 kilo osynligt avfall.