Brunt matavfallskärl som ska tömmas av sopbil

Fastfrusna påsar

Matavfallspåsar kan ligga kvar i kärlet efter tömning på grund av att de frusit fast. Om chauffören ser att påsar ligger kvar i kärlet skakas det försiktigt vid tömning, men en svår fastfrysning som kräver mer kraft riskerar att skada kärlet. Kontrollera därför kärlet när du ställer ut det för tömning och lösgör påsar som sitter fast.

Det bruna kärlet är väl tilltaget i storlek och ska räcka en hel månad. Det gör därför inte så mycket om några påsar fastnat i botten.  Är kärlet mer än halvfullt efter tömning är du välkommen att kontakta vår kundservice eller skicka in ditt ärende i vårt formulär "anmäl utebliven sop- eller latrinhämtning". Då kommer vår chaufför ut och gör en nivåkontroll så fort möjlighet finns. Chauffören kliver då ur bilen för att titta så att informationen om mängden påsar i kärlet stämmer med vad som angetts i kontakten med Gästrike återvinnare. Vid korrekt information tömmer chauffören kärlet, men visar det sig att kärlet är mindre än halvfullt debiteras kunden en framkörningsavgift på nästa faktura.

Så förhindrar du fastfrysning

 • Håll avfallet så torrt som möjligt
  Låt överflödig vätska rinna av matavfallet innan du lägger det i påsen.
 • Låt påsen frysa till lite
  Låt gärna påsen stå utomhus några minuter och frysa till lite innan du lägger den i kärlet.
 • Byt påse ofta
  Genom att byta påse ofta håller den sig relativt torr.
 • Skaka om ditt kärl
  Om du skakar om ditt kärl då och då fastnar det inte lika lätt.
 • Hushållspapper bland matavfallet
  Servetter och hushållspapper kan du slänga i påsen för matavfall. Det absorberar eventuell vätska och håller påsen torrare.
 • Hacka loss påsarna
  Fryser påsarna fast kan våra chaufförer inte tömma kärlet ordentligt. Var därför noga med att hacka loss påsar som frusit fast, ta gärna en titt innan tömningsdags så slipper du ha kvar några påsar efter tömning.

Glöm inte att skotta bort snön runt kärlet innan sophämtning, så minskar risken att kärlet faller efter tömning.

arrow-right