Leende man pratar i telefon
arrow_downward

Vanliga frågor och svar

När töms mina kärl för plast- och pappersförpackningar?

Kärlen kommer att tömmas var fjärde vecka. Du hittar din tömningsdag genom att logga in på Mina Sidor på hemsidan eller på vår app "Gästrike återvinnare" med mobilt bankID. Det räcker med att du har loggat en gång in i vår app för att få påminnelser dagen före tömning på samtliga kärl. Den som står på sopabonnemanget kan kan också ge behörighet till fler, så att de också kan logga in och få påminnelser före tömning. Gör så här:

  1. Gå in på din profil i appen
  2. Välj "Mina uppgifter"
  3. Välj "Behörigheter" och "skapa behörighet"
  4. Välj "Ny behörighet" och fyll i namn, personnummer och e-post till den person du vill ge behörighet.
  5. Välj om behörigheten ska gälla tillsvidare eller under en begränsad tid
  6. Spara.

Mer information om vår app hittar du här.

Varför loggas jag ut från appen?

Av säkerhetsskäl loggas du automatiskt ut efter 15 minuter och behöver då logga in igen. Detta påverkar inte dina påminnelser inför nästa sophämtning.

Kan jag avaktivera min push?

Du kan välja att avaktivera notiser för appen Gästrike återvinnare via inställningar i din telefon.

Kan jag själv bestämma när min påminnelse ska komma?

Nej. Vi skickar en påminnelse dagen innan tömning sker. Ställ ut kärlen samma dag du mottager påminnelsen och låt stå tills de är tömda. I påminnelsen får du besked om vilka kärl du ska ställa ut.

Jag vill ha påminnelse/pushnotis inför min sophämtning, hur gör jag?

För att få påminnelse/pushnotis om din sophämtning behöver du vara inloggad i appen. Inloggning sker endast med BankID.

  1. Logga in i appen med BankID.
    För att kunna logga in behöver du stå som registrerad kund hos Gästrike återvinnare. 
  2. När du är inloggad i appen aktiveras påminnelse inför din sophämtning. Du kan stänga ner appen och kommer fortfarande få ett pushmeddelande så länge du inte aktivt loggat ut.
  3. Inne i appen får du tillgång till information om dina kommande hämtningar, abonnemang och fakturor. Av säkerhetsskäl loggas du ut efter 15 minuters inaktivitet och kan behöva logga in igen. Det påverkar inte dina påminnelser inför sophämtningen.

Kan fler i vårt hushåll få påminnelse via appen?
Ja, personen som står skriven på abonnemanget kan ge en eller flera personer behörighet att få åtkomst till Mina Sidor. Den du ger behörighet kommer att kunna se allt som du ser och hanterar på Mina Sidor. Tänk därför på att endast ge behörighet till någon som du litar på. Du kan välja att ge personen behörighet under en tidsbegränsad period eller tillsvidare. Kom ihåg att du själv måste inaktivera behörigheten om personen inte längre ska kunna komma åt Mina Sidor.

Gör såhär:

  1. Gå in på "Profil" i appen
  2. Välj "Mina uppgifter"
  3. Välj "Behörigheter" och "skapa behörighet"
  4. Välj "Ny behörighet" och fyll i namn, personnummer och e-post till den person du vill ge behörighet. 
  5. Välj om behörigheten ska gälla tillsvidare eller under en begränsad tid
  6. Spara. 
  7. Nu kan personen du gett behörighet logga in i appen med sitt personliga BankID och kommer att få en påminnelse inför nästa hämtning.

 

Varför tar det så lång tid att få mina kärl för plast- och pappersförpackningar?

För att säkerställa att allt går smidigt och att alla får bästa möjliga service, har vi valt att genomföra leveranserna på ett kontrollerat och kvalitativt sätt. Detta innebär att vi tar hand om all planering och distribution för att det ska fungera bra för alla.

Varför ska jag sortera matavfall?

Mer resurser ska cirkulera och alla i Sverige hjälps åt för att skapa en hållbar konsumtion. Sedan den 1 januari 2024 är det obligatoriskt för alla i Sverige att sortera sitt matavfall. Vi erbjuder två olika abonnemang för denna utsortering. Med "abonnemang sorterat" som är mest populärt får du hämtning av rest- och matavfall i två separata kärl. Om du har en egen varmkompost kan du välja abonnemang "Hemkompost" och endast ha ett grönt kärl för ditt restavfall.

Det är bra för miljön och klimatet att du sorterar ut ditt matavfall. Förutom att biogasen vi tillverkar av matavfallet driver fordon så gödslar näring åkrar. Viktigt är också att fosfor i matavfallet hamnar på åkrar igen. Det bästa är så klart att äta upp maten men mat som blir avfall ska tas omhand på bästa möjliga sätt.

Sortering av matavfall är också en del arbetet utifrån kretsloppsplanen och ett sätt att hålla dina kostnader för avfallshanteringen nere.

Kommer återvinningsstationerna att finnas kvar?

De flesta återvinningsstationerna kommer att tas bort i takt med vi inför närsorterat och då hämtar dina förpackningar vid fastigheten istället. Några stationer kommer att finnas kvar för stora och skrymmande emballage som inte får plats i kärlen. 

Kommer det att lukta när kärlen för pappers- och plastförpackningar töms var fjärde vecka?

Det är främst kladdiga plastförpackningar som kan orsaka luktproblem. Skrapa av alla matrester och lägg i matavfallspåsen. Torka ur förpackningar med hushållspapper eller skölj med kallt vatten/överblivet diskvatten. Förpackningarna behöver inte vara helt rena för att kunna återvinnas, men för att undvika lukt sommartid är det bra att undvika kladd. Rengör kärlen då och då om det blir kladd i dem.  

Finns det någon miljönyttan med detta införande? Är det inte bättre att behålla återvinningstationerna istället?

Den stora miljönyttan är att öka sorteringen och minska restavfallet. Idag består ca 1/3 av restavfallet av förpackningar som slängts fel och borde ha återvunnits. Systemet vi har nu med återvinningsstationer fungerar inte. Det är alldeles för mycket förpackningar i restavfallet och detta är huvudanledningen till lagförändringen, att öka mängden insamlade förpackningar så vi når de uppsatta klimatmålen. Det förekommer också mycket nedskräpning vid stationerna som leder till onödiga transporter för städning.

Gästrike återvinnare har fått i uppdrag att hämta alla sorterade förpackningar fastighetsnära (liksom alla andra kommuner i Sverige), men vi kan bidra till miljönyttan med vårt val av insamlingssystem. Med våra kärl kan vi fortsätta använda befintliga bilar och kärl för rest- och matavfall. Våra kärl för plast- och pappersförpackningar är också tillverkade av 100% återvunnen plast. 

Jag har knappt några förpackningar, behöver jag ha dessa kärl ändå?

Alla kommuner i Sverige har fått i uppdrag enligt ett regeringsbeslut att hämta förpackningar på samma sätt som vi idag hämtar rest- och matavfall. Du kan som alternativ välja att ställa ut dina kärl vid vartannat hämtningstillfälle istället för vid varje.

Får jag fortfarande lämna mina förpackningar till en återvinningscentral/återvinningsstation?

Ja, du kan fortfarande lämna dina förpackningar till en återvinningscentral eller en återvinningsstation, även om du har fått dina förpackningskärl. Däremot kommer de flesta återvinningsstationerna att fasas bort i takt med att närsorterat införs. Några kommer att finnas kvar för stora och skrymmande emballage som inte får plats i kärlen. 

Hur ska jag få plats med kärlen?

Som fastighetsägare kommer du behöva hitta en lämplig plats för kärlen när det inte är hämtning. En lösning kan vara att ställa in dem i garaget och carporten eller bakom så att de inte syns så mycket. Fundera igenom vad som blir en bra plats hos just dig. Du behöver inte ha alla fyra på samma ställe eller ställa fram fler kärl än två kärl åt gången vid tömning. Med vår app "Gästrike återvinnare"  får du en påminnelse dagen innan det är dags att ställa ut dem. Den finns att ladda ner på Google Play och App Store

 

 

Vad händer med mitt rest- och matavfall?

Inga förändringar sker med dina kärl för rest- och matavfall. De töms på samma sätt som tidigare.

När kommer vi få kärl för tidningar, glas-, och metallförpackningar?

Vi arbetar med framtagning av mindre behållare för hämtning av dessa fraktioner, men inget är klart ännu. Tills vidare kan du fortsätta lämna dem till din närmaste obemannade återvinningsstation eller bemannade återvinningscentral.

Kan jag byta kärlstorlek?

I dagsläget erbjuder vi 190 liters kärl som standard, men vi kommer att utreda möjligheten att byta kärlstorlek.

Kan jag tacka nej till att få närsorterat?

Nej. Detta införande grundar sig i ett regeringsbeslut som syftar till kraftigt öka insamlingen och återvinningen av sorterade förpackningar samt minska restavfallet. Alla hushåll i Sverige kommer därför att få sina förpackningar hämtade på samma sätt som sitt rest- och matavfall.

Varför får jag bara lägga just förpackningar i kärlet?

Det beror framför allt på förordningen om producentansvar, som innebär att den som sätter en förpackning på marknaden också ansvarar för att den kan samlas in och återvinnas. För att det ska fungera i praktiken måste politikerna definiera vilka varor som ska omfattas och definiera vilka som är ansvariga för att organisera och finansiera en insamling. Det kallas alltså producentansvar och förpackningar är en varugrupp som har producentansvar.

En annan anledning är att olika typer av material används till olika typer av produkter, även om grundmaterialet (till exempel plast eller glas) är detsamma. Blandas förpackningsmaterial med produkter kan den nya råvaran bli av sämre kvalitet. Man kan till exempel inte blanda glasförpackningar med vilket sorts glas som helst. Fönsterglas och dricksglas är av annan kvalitet än den som används i glasförpackningar. Om de blandas får det nya glaset sämre kvalitet.

 

Sådant som inte är en förpackning ((till exempel plastgalge, dricksglas, spegelglas, plastpulka, stekpanna m.m.) ska lämnas till en bemannad återvinningscentral.

Varför införs närsorterat, vad är poängen?

Införandet grundar sig i ett regeringsbeslut som syftar till kraftigt öka insamlingen och återvinningen av sorterade förpackningar samt minska restavfallet.

Hittills har flera olika parter ansvarat för att samla in förpackningar, vilket gjort det svårt att organisera insamling och information på effektivast möjliga sätt. När kommunen tar över ansvaret för förpackningsavfallet kan insamlingen av förpackningar samordnas med mat- och restavfall och tidningar. Det är också ett verktyg för att möta EU-krav och de mål för materialåtervinning som EU satt upp.

När kommer ni att börja hämta förpackningar hos mig?

Samtliga hushåll ska ha närsorterat före 2027. Här kan du söka på din adress och få veta när du preliminärt beräknas få dina kärl för plast- och pappersförpackningar.

 

Varför har ni valt detta system?

Vi vill kunna erbjuda en flexibel lösning till samtliga hushåll, där kärlstorlek kan anpassas efter behov. Utifrån en testperiod som utfördes under våren 2023 tyckte övervägande majoriteten av hushållen att 190 liters kärlen fungerade bra. Vi undviker också resursslöseri då vi kan fortsätta använda befintliga kärl och bilar. Systemet är också ekonomiskt fördelaktigt, vilket gör att vi inte behöver höja avfallstaxan.

Vad blir kostnaden för hämtning av mina förpackningar?

Insamlingen finansieras av de företag som producerar förpackningar och är inbakat i priset för förpackningen som du köper. Du betalar inget extra för hämtningen av förpackningar.

 

 

 

 

Vad menas med producentansvar?

De som tillverkar, säljer eller importerar varor eller förpackningar ansvarar för att se till att avfallet går att samla in, återvinna, återanvändas eller tas om hand på ett miljövänligt sätt. 

Vilka förpackningar ingår i närsorterat?

Samtliga förpackningar som går under så kallat producentansvar och som ingår i kommunala insamlingsansvaret. Inkluderat i dessa är förpackningar av papper, plast, glas och metall samt tidningar. 

  

Vad menas med närsorterat?

Närsorterat innebär att sorterade förpackningar hämtas på samma ställe som ditt rest- och matavfall.

arrow-right