Med mina nio liv känner jag mig som en superhjälte, men min matte säger att hon kan ge mina kattmatsburkar evigt liv bara genom att slänga dom på rätt ställe. Snacka om superhjälte. Orättvist, men magiskt bra tycker jag.

Alla typer av metallförpackningar sorteras ut och lämnas till återvinning på återvinningsstationen, återvinningscentralen eller i återvinningsrummet. Inte bara kattmatsburken och de lite större förpackningarna, utan även de små som t ex kapsyler, lock, folien på crème fraiche-burken och skruvkorkar.

Många tuber har en plastkork och då lämnas tuben i behållaren för metallförpackningar och plastkorken i behållaren för plastförpackningar. Innan du lämnar in burken eller tuben så klämmer du ut så mycket du kan ur förpackningen.

Sprayflaskor med aerosol ska alltid sorteras som farligt avfall, med eller utan innehåll!

 

VAD HÄNDER SEDAN?

Metall har evigt liv!

Metall kan återvinnas hur många gånger som helst utan kvalitetsförlust. Insamlade metallförpackningar sorteras och stål skiljs från aluminium bland annat med hjälp av kraftiga magneter. Inget är för litet för att återvinnas, även en kapsyl är viktig.

Stålförpackningarna smälts ner och blir till nytt stål.

Konservburkar och kapsyler blir till motordelar och armeringsjärn, som bland annat används till broar. Vid omsmältning av stålförpackningar spar man 75 procent av den energi som behövs för att framställa stål från järnmalm. Därför har återvinning av stål blivit allt viktigare.

Aluminiumförpackningarna smälts ned och gjuts till aluminiumtackor som används som ny råvara. Kaviartuber och andra aluminiumförpackningar blir till olika motordelar. Aluminium kan användas om och om igen och vid återvinning spar man hela 95 procent energi, jämfört med tillverkning av aluminium från malm.

 

SMARTA ÅTERVINNINGSTIPS

Innan du kastar metallburken!

Även om metall kan återvinnas hur mycket som helst, så finns det mycket kul man kan använda metall till innan det lämnas till återvinningen. Här ger vi dig några roliga pysseltips!

1. Konservburkar är roliga att pyssla med och kan bli praktisk förvaring. Ta av etiketterna, diska ur matresterna och ni har utmärkta pennburkar.

2. Så här i Halloweentider kan du klippa ut små läskiga monster av dina aluminiumformar.

Ovanstående roliga tips och fler hittar ni på www.pysselbolaget.se

2020 samlade vi in totalt 158 ton förpackningar av metall i vår region. Det motsvarar ca 0,95 kg/person och år.

Lär dig mer om andra prylar som du kan återvinna

Böcker

 

Glas

 

Kosmetika

 

Elprylar