Finns det nåt bättre än att dras in i en spännande berättelse? Att unna sig en god bok är en upplevelse som vi alla mår bra av. Genom att låna böcker av varandra istället för att alltid köpa nya kan du minska ditt avfall med drygt 9 kilo och din klimatpåverkan med över 8 kg CO2*. Bra va!

 

*Källa sopor.nu

Om du mot förmodan inte kan skänka din bok till en vän, så sorteras pocketböcker med mjuka pärmar som tidningar. Böcker med hårda pärmar lägger du i en separat container för böcker på återvinningscentralen i Gävle och Sandviken. Då kan pappret i boken återvinnas och bli nya böcker. På övriga återvinningscentraler lägger du böcker med hårda pärmar i containern med “Saker som inte ska återvinnas” och skickas till förbränning. Men tänk på att det allra bästa för klimatet är att inte slänga böcker överhuvudtaget.

 

VAD HÄNDER SEDAN

Från feelgood-bok till toalettrulle!

Det fina med pappersfiber är att den kan återvinnas upp till fem till sju gånger innan den anses oåtervinnlig. På sorteringsanläggningarna grovsorteras det som inte är tidningar bort innan de skickas vidare till ett pappersbruk. På pappersbruket genomgår returpappret en process där trycksvärtan tas bort och pappret blir till massa. Pappersmassan formeras sedan till nytt papper i pappersmaskinen.

Efter tillverkningen rullas pappret upp på stora rullar, som sedan skärs ner till mindre rullar som levereras till tidningstryckerier och på så sätt blir nya tidningar. Men en viss del av de insamlade tidningarna återvinns till hushålls- och även toalettpapper.

Energivinst

Energibesparingen vid användning av returfibrer (återvinning) är 70 procent jämfört med användning av ny fiber vid tillverkningen.

 

 

SMARTA ÅTERVINNINGSTIPS

Innan du kastar dina böcker!  

Här kommer några smarta tips från oss på hur du kan ge dina böcker ett längre liv.

1. Skänk en av dina favoritböcker som ge-bort-present istället för en blomma.

2. Starta en bokklubb och byt böcker med varandra.

3. Ge dina kunder en annorlunda give-away i form av böcker istället för en en tråkig nyckelhållare från Kina.

4. Ge dina medarbetare en bok i sommarpresent istället för det gamla vanliga strandsetet.

5. Lär dig origami. Vi vågar lova att du blir en mästare om du övar på att använda sidorna från din gamla lagbok.

6. Föreslå en TaGe-hörna på din arbetsplats där alla kan Ta & Ge bort böcker.

7. Om du hyr en bostad kan du höra med din hyresvärd om det finns någon gemensam yta där man kan ställa en bokhylla där du och dina grannar kan ge och ta böcker.

8. Antikvariat kan vara intresserade av att köpa vissa böcker.

Varje månad sedan 2019 räddar vi ca 20 ton böcker till återvinning på återvinningscentralerna i Gävle och Sandviken. Det har minskat vår klimatpåverkan med 192 ton Co2 i jämförelse med om det skickats till förbränning. Om alla dessa böcker hade kunnat återanvändas och inte slängts bort alls hade vi minskat vår klimatpåverkan med 336 ton Co2*.

 

*Källa Avfall web

Lär dig mer om andra prylar som du kan återvinna

Glas

 

Kosmetika

 

Elprylar