Återvinningsstationer

Återvinningsstationerna är obemannade insamlingsplatser för tidningar och förpackningar av plast, papper, metall och glas för dig som inte har sortering i ett återvinningsrum eller soprum. Det är Förpackningsinsamlingen (FTI) som ansvarar för alla återvinningsstationer i Sverige. Vill du påtala ett problem eller informera om något gällande insamlingen av förpackningar kan du kontakta FTI på telefon 0200 88 03 11 eller e-post kontakt@ftiab.se. Sedan årsskiftet 21/22 ansvarar kommunerna för insamling och behandling av tidningar. Gästrike återvinnare i Gävle, Sandviken, Skutskär, Ockelbo och Hofors kommun. Läs mer om det här.

FRÅGOR & SVAR
Vem ansvarar för återvinningsstationerna?

Det är Förpackningsinsamlingen (FTI) som ansvarar för alla återvinningsstationer i Sverige.  Vill du påtala ett problem eller informera om något gällande insamlingen av förpackningar kan du kontakta FTI på telefon 0200 88 03 11 eller e-post: kontakt@ftiab.se.

Gästrike återvinnare ansvarar för att alla dina sopor som inte är förpackningar kommer till återvinning:

  • grovsopor som du lämnar in på en bemannad återvinningscentral
  • tidningar som du lämnar på obemannade återvinningsstationer
  • alla dina hushållssopor som inte är förpackningar
Hur ofta töms eller städas det på återvinningsstationen?

Vill du veta när din återvinningstation har eller ska tömmas eller städas? Klicka här.

 

Bränns även den plast som jag sorterar hemma?

De plastförpackningar (mjuka och hårda) som du som privatperson sorterar ut hemma och lämnar på återvinningsstationen ansvarar Förpacknings- & tidningsinsamlingen för, FTI. Läs gärna mer om FTI:s uppdrag på http://www.ftiab.se/. Gästrike återvinnare hämtar plastförpackningarna på återvinningsstationerna på uppdrag av FTI som sedan samlas in och körs till Svensk Plaståtervinning för sortering och återvinning.  Den sorteras sedan maskinellt med hjälp av luftsugar. Då skiljs den mjuka och hårda plasten åt. Materialet säljs sedan till företag som tillverkar nya plastråvaror. Den mjuka plasten blir till nya plastpåsar eller plastfolie. Hårdplast kan bli nya förpackningar men även barncykelsadlar, blomkrukor, utemöbler, bullerplank med mera.

Den plast du åker med till återvinningscentralen (större saker som t ex en trasig trädgårdsstol i plast) räknas som grovsopor och förbränns på Korstaverket i Sundsvall och blir till el och fjärrvärme.

Mindre avfall av plastmaterial, som t ex en diskborste, rakhyvel eller en trasig spade som barnen har grävt med i sandlådan, kan du antingen slänga som restavfall i det gröna kärlet eller åka med till någon av våra återvinningscentraler

Hur noga behöver jag göra rent förpackningar?

Förpackningarna behöver inte vara kliniskt rena. Det räcker att du sköljer bort det värsta, för hygienens skull. För många förpackningar räcker det att tömma och skaka ur, till exempel ett pastapaket.

Kladdiga förpackningar och de som innehåller matrester rengör du med vatten. Ett tips är att avsluta handdiskningen genom att göra ren förpackningar i det använda diskvattnet.

Kan jag lägga mina kuvert i tidningsinsamlingen?

Ja det kan du. Både med och utan fönster. Gränsen går vid madrasserade/fyllda kuvert som ska sorteras som förpackning. Tidigare kördes tidningar och returpapper till återvinning hos tidningspappersbruk där kuvert var ett problem i deras process. Det går numera till så kallade Tissuebruk där den lilla mängden kuvert från hushåll inte är ett problem. Om det gäller större mängder kuvert från företag som t ex ska skrota pallvis med kuvert så får de däremot inte vara med bland tidningar och returpapper.

Källsortera hemma till återvinning

plastforp

Hårda och mjuka plastförpackningar

Bärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie och -film, innerpåsar i t ex müslipaket, frigolit, burkar, dunkar, flaskor, små hinkar (t ex för sylt).

 

pappersforp

Pappersförpackningar

Pastapaket, cornflakespaket, mjölk- och juiceförpackningar, sockerpåsar, hundmatsäckar, bärkassar, presentpapper, wellådor till TV, stereo, möbler m m, omslag till bokklubbsböcker.

metallforp

Metallförpackningar

Konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler, lock, aluminiumfolie och formar, urskrapade målarburkar.

 

glasforp_fargat

Glasförpackningar

Flaskor och burkar, vin- och spritflaskor från Systembolaget.
Färgat och ofärgat glas sorteras var för sig.

tidningar

Tidningar/returpapper

Dags- och veckotidning, magasin, reklamblad, kataloger (postorder, telefon, resekataloger och liknande), kuvert, pocketböcker, broschyrer, trycksaker och skriv/ritpapper.