Återvinningsstationer

Återvinningsstationerna är FTI:s (Förpacknings- och tidningsinsamlingens) insamlingsplatser för tidningar och förpackningar av plast, papper, metall och glas. Du som inte har sortering i ett återvinningsrum eller soprum lämnar tidningar och förpackningar på en återvinningsstation eller en bemannad återvinningscentral. Det är Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) som ansvarar för alla återvinningsstationer i Sverige. Vill du påtala ett problem eller informera om något gällande återvinningsstationerna kan du kontakta FTI på telefon 0200 88 03 11 eller e-post kontakt@ftiab.se.

FRÅGOR & SVAR
Vem ansvarar för återvinningsstationerna?

Det är Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) som ansvarar för alla återvinningsstationer i Sverige.  Vill du påtala ett problem eller informera om något gällande återvinningsstationerna kan du kontakta FTI på telefon 0200 88 03 11 eller e-post: kontakt@ftiab.se.

Gästrike återvinnare ansvarar för att alla dina sopor som inte är förpackningar kommer till återvinning:

  • grovsopor som du lämnar in på en bemannad återvinningscentral
  • alla dina hushållssopor som inte är förpackningar
Hur ofta töms eller städas det på återvinningsstationen?

Vill du veta när din återvinningstation har eller ska tömmas eller städas? Klicka här.

 

Bränns även den plast som jag sorterar hemma?

De plastförpackningar (mjuka och hårda) som du som privatperson sorterar ut hemma och lämnar på återvinningsstationen ansvarar Förpacknings- & tidningsinsamlingen för, FTI. Läs gärna mer om FTI:s uppdrag på http://www.ftiab.se/. Gästrike återvinnare hämtar plastförpackningarna på återvinningsstationerna på uppdrag av FTI som sedan samlas in och sorteras på Swerec i Bredaryd. (http://www.swerec.se/sv/tjanster/atervinning/) . Den sorteras sedan maskinellt med hjälp av luftsugar. Då skiljs den mjuka och hårda plasten åt. Materialet säljs sedan till företag som tillverkar nya plastråvaror. Den mjuka plasten blir till nya plastpåsar eller plastfolie. Hårdplast kan bli nya förpackningar men även barncykelsadlar, blomkrukor, utemöbler, bullerplank med mera.

Den plast du åker med till återvinningscentralen (större saker som t ex en trasig trädgårdsstol i plast) räknas som grovsopor och förbränns på Korstaverket i Sundsvall och blir till el och fjärrvärme.

Mindre avfall av plastmaterial, som t ex en diskborste, rakhyvel eller en trasig spade som barnen har grävt med i sandlådan, kan du antingen slänga som restavfall i det gröna kärlet eller åka med till någon av våra återvinningscentraler

Hur noga behöver jag göra rent förpackningar?

Förpackningarna behöver inte vara kliniskt rena. Det räcker att du sköljer bort det värsta, för hygienens skull. För många förpackningar räcker det att tömma och skaka ur, till exempel ett pastapaket.

Kladdiga förpackningar och de som innehåller matrester rengör du med vatten. Ett tips är att avsluta handdiskningen genom att göra ren förpackningar i det använda diskvattnet.

Varför ska jag inte lägga kuvert i pappersinsamlingen?

Det är limmet på kuverten som är problemet. Det löses inte upp i processen på pappersbruket utan klumpar ihop sig. Det resulterar i sämre papperskvalitet eller i värsta fall makulering. Samma sak gäller för så kallade Post It-lappar. Genom att lägga kuvert och annat papper med lim på i soppåsen hamnar det i en förbränningsanläggning där det istället eldas upp och blir till el och värme.

Källsortera hemma till återvinning

plastforp

Hårda och mjuka plastförpackningar

Bärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie och -film, innerpåsar i t ex müslipaket, frigolit, burkar, dunkar, flaskor, små hinkar (t ex för sylt).

 

pappersforp

Pappersförpackningar

Pastapaket, cornflakespaket, mjölk- och juiceförpackningar, sockerpåsar, hundmatsäckar, bärkassar, presentpapper, wellådor till TV, stereo, möbler m m, omslag till bokklubbsböcker.

metallforp

Metallförpackningar

Konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler, lock, aluminiumfolie och formar, urskrapade målarburkar.

 

glasforp_fargat

Glasförpackningar

Flaskor och burkar, vin- och spritflaskor från Systembolaget.
Färgat och ofärgat glas sorteras var för sig.

tidningar

Tidningar/returpapper

Dags- och veckotidning, magasin, reklamblad, kataloger (postorder, telefon, resekataloger och liknande), broschyrer och skriv/ritpapper.