Vår entreprenör lyfter många lock varje dag. För att inte de ska utgöra ett arbetsmiljöproblem för chauffören, är det viktigt att lyftet enkelt kan utföras. Enligt våra föreskrifter i paragraf §19 får ett lock ha en maxvikt på 15 kg när det ska lyftas. Om det enkelt kan dras åt sidan utan att lyftas är den tillåtna maxvikten på locket 35 kg, med reservation för att maxvikten kan ändras till 25 kg från och med 1 januari 2025.
Vill du ersätta ditt betonglock finns det lätta lock av glasfiber eller plast som du kan köpa och installera själv på din avloppsanläggning. Dessa kan du hitta på webben genom att söka på ”Lätta brunnslock”.
Om avloppsanläggningen inte uppfyller våra föreskrifters krav avseende vikter på lock och luckor, så har förbundet rätt att ta ut en extra avgift för tömning av anläggningen.
Vad bör jag tänka på inför nästa tömning
Det är du som fastighetsinnehavare som ansvarar för anläggningens skötsel och underhåll. För att vi ska kunna utföra slamtömningen finns det några viktiga saker som du behöver tänka på:
Kontakta Serwent vid perioder med dålig/mjuk väg
På våren är många vägar dåliga/mjuka. Om du sätter upp skyltar om maxbelastning ska du förtydliga för Serwent om slambilen får köra på vägen eller inte. Chauffören behöver veta om de får köra på vägen fast slambilen har högre vikt. Du som äger fastigheten ansvarar för att tillfartsväg och vändplats håller att köra på för den tunga slambilen. Slambilen väger mellan 15–27 ton beroende på last och då behövs ett kraftigt bärlager med singel för att vägen skall hålla. Gräsbevuxen väg, särskilt vid perioder med stor nederbörd, vet vi av erfarenhet inte håller för slambilen.
Ha en synlig adress
Ha en väl synlig adressnummerskylt på fastigheten så att slambilen hittar till dig.
Vägbommar behöver vara öppna
Eventuella vägbommar behöver vara öppna tills tömning utförts. Bomnyckel kan även lämnas till Gästrike återvinnare.
Markera slamanläggningen
För att chauffören skall hitta din slamanläggning behöver slamavskiljaren/tanken vara markerad med t ex en pinne och/eller flagga inför varje tömning. Finns det flera slamanläggningar behöver alla markeras på samma sätt. Se till att det finns en gångväg till slamavskiljaren/tanken.
Vägen behöver vara minst 3,5 meter bred
Vägen behöver vara minst 3,5 meter bred och ha 1 meter fritt på vardera sida om vägen för att slambilen ska komma fram.
Fri höjd på 4,6 meter
Slambilen är väldigt hög och behöver 4,6 meter fri höjd. Kom ihåg att du behöver ta hänsyn till trädgrenar, portaler och ledningar.
Vändplats
Det skall alltid finnas en vändplats i så nära anslutning som möjligt till slamanläggningen (optimalt inom 20 meter). Backning med slambil långa sträckor är inte tillåtet.
Går brunnslocket att öppna?
Se till att brunnslocket är helt frilagt och olåst så att det går att öppna.
Frilagt = Locket får inte vara övertäckt eller försett med prydnader när chauffören ska tömma slamanläggningen. Röj bort eventuell växtlighet runt locket. Ta bort eventuella prydnader. Underkanten på brunnslocket skall ligga i nivå med omgivande markyta. På gamla slamanläggningen har marken runt locket ofta blivit högre så att locket ligger infällt gräsmattan vilket fastighetsägaren behöver åtgärda.
Olåst = Av säkerhetsskäl skall locket vara utrustat med anordning som försvårar för barn att öppna det. Som fastighetsägare är det ditt ansvar att en sådan finns. Vi rekommenderar låsmutter eller saxsprint. Lås är inte att rekommendera eftersom chauffören inte har tillgång till nyckeln.
Brunnslocket skall kunna öppnas av en person. Det får därför inte vara för tungt eller för svårt att öppna. Om locket skall lyftas av helt och hållet får det inte väga mer än 15 kg. Om det enkelt kan dras åt sidan utan att lyftas är den tillåtna maxvikten på locket 35 kg. Med reservation för att maxvikten kan ändras till 25 kg från och med 1 januari 2025. Då ska locket även ha någon form av handtag.
Många brunnslock av betong väger för mycket. Vill du ersätta ditt betonglock finns det lätta lock av glasfiber eller plast som du kan köpa och installera själv på din slambrunn. Du hittar dessa enklast om du söker på ”Lätta brunnslock” på internet.
Om du av olika anledningar inte vill byta ut ditt tunga brunnslock måste du ordna med ett tillfälligt lätt brunnslock under perioden som din slambrunn skall tömmas. Du som fastighetsägare ansvarar för att detta tillfälliga lock är säkert så att inte människor eller djur kan trilla ned i brunnen.
Öppna ventilerna efter tömning för att undvika avloppslukt.
När vi tömmer slutna tankar kan luft sugas ur vattenlåsen, det kan ge avloppslukt i fastigheten. För att undvika det kan du öppna eventuella ventiler för avluftning och fylla vattenlås efter tömningen.
Tömning vintertid
På vintern är det viktigt att vägen är ordentligt plogad eller rejält sandad vid ishalka. Den plogade ytan behöver vara 3,5 meter bred för att slambilen skall kunna komma fram. Kom även ihåg vändplatsen. Brunnslocket/kopplingen behöver skottas fram ordentligt men fram till slamanläggningen räcker det med en lätt skottad gångväg för chauffören.
Maxlängd på slangdragning
Ett enskilt avlopp bör ha en placering som innebär att slangdragning inte överstiger 10 meter, helst kortare. Där vi behöver dra slangen längre än 10 meter och/eller där avloppet ligger i ojämn terräng bör det åtgärdas. Idag ingår slangdragning upp till 20 m i priset. Längre slangdragningar på max 60 m innebär extrakostnader.
Du kan exempelvis gräva ner en fast tömningsledning eller lägga en lös slang som kan kopplas på när det är dags för slamsugning.
Om något hindrar slambilen från att komma fram
Kontakta kundtjänst om du vet att något blockerar vägen eller något annat hindrar slambilen från att komma fram. Om slambilen inte kommer fram kan du få betala en avgift fast vi inte kunde tömma.
Vad bör jag tänka på när det gäller mitt nya enskilda avlopp?
Nivåskillnad
Nivåskillnaden mellan botten på avloppsanläggningen och tömningsfordonets uppställningsplats får inte överstiga 5 meter. Anledningen är att det inte går att suga slam hur högt som helst, oavsett utrustning.
Långa slangdragningar
Ett enskilt avlopp bör ha en placering som innebär att slangdragning inte överstiger 10 meter, helst kortare. Fastighetsägare som har ett enskilt avlopp där vi behöver dra slangen längre än 10 meter och/eller där avloppet ligger i ojämn terräng bör överväga åtgärder för att åtgärda detta. Du kan exempelvis gräva ner en fast tömningsledning (max 60 meter) eller lägga en lös slang som kan kopplas på när det är dags för slamsugning.
De kunder som i framtiden har slangdragningar längre än 10 meter riskerar tilläggsavgifter för extrapersonal. Att använda extrapersonal är i dagsläget enda möjligheten att tömma ett enskilt avlopp enligt arbetsmiljöverkets regelverk.
Tunga betonglock
Brunnslocket skall kunna öppnas av en person. Det får därför inte vara för tungt eller för svårt att öppna. Om locket skall lyftas av helt och hållet får det inte väga mer än 15 kg. Om det enkelt kan dras åt sidan utan att lyftas kan en dragkraft på 35 kg vara acceptabelt. Med reservation för att maxvikten kan ändras till 25 kg från och med 1 januari 2025. Då ska locket även ha någon form av handtag.
Många brunnslock av betong väger för mycket. Vill du ersätta ditt betonglock finns det lätta lock av glasfiber eller plast som du kan köpa och installera själv på din slambrunn. Du hittar dessa enklast om du söker på ”Lätta brunnslock” på internet.
Om du av olika anledningar inte vill byta ut ditt tunga brunnslock måste du ordna med ett tillfälligt lätt brunnslock under perioden som din slambrunn skall tömmas. Du som fastighetsägare ansvarar för att detta tillfälliga lock är säkert så att inte människor eller djur kan trilla ned i brunnen.
Vändplatser och farbara vägar i anslutning till det enskilda avloppet
En bra transportväg fram till ditt enskilda avlopp är viktigt då slamsugningsfordon är stora och tunga. Att en personbil tar sig fram längs vägen är ingen garanti för att slambilen kan det. Det är alltid chauffören som gör en bedömning om underlaget och vägen är farbar när det är dags att tömma. En farbar väg för slamsugningsfordon innebär följande:
Vägen ska vara minst 3,5 meter bred.
Ingen växtlighet inom 1 meter på vardera sidan av vägbanan.
Fri höjd på 4,6 meter. Träd och växtlighet får inte inkräkta på den fria höjden.
Ha en hårdgjord körbana med ett bärlager av singel/grus. Slambilen väger mellan 16–26 ton beroende på last. Gräsbevuxna ytor tål inte denna belastning, särskilt inte efter regnperioder eller våren.
Vara snöröjd och halkbekämpad vintertid. Snövallar får inte inkräkta på vägbredden.
Vändplats skall finnas i anslutning till ditt enskilda avlopp. Backning är inte ett körsätt utan skall endast utföras för att vända slambilen.
Vilka åtgärder bör jag vidta efter slamtömning?
Efter varje slamtömning bör du ta bort locket och kontrollera statusen på slamanläggningen. En slambrunn fylls upp med vatten igen på bara några dygn. Efter en nyligen gjord slamtömning kan det synas rester av slam på ytan vilket är helt normalt. Enda möjligheten som du har att kontrollera din slamanläggnings funktion är precis efter tömning så ju snabbare du kan göra det, desto bättre.
Om du har en trekammarbrunn och den ännu inte hunnit fyllas upp med vatten är det fördelaktigt för din slamanläggningsfunktion om du själv gör en vattenåterfyllning. Detta innebär att du tar en vattenslang och fyller på med vatten. När du gör detta skall återfyllningen ske åt motsatta hållet som avloppsvattnet rinner, dvs börja fyll vatten från kammare tre och fortsätt tills kammare tre och två har vatten ända upp till övergångarna i mellanväggarna.
Anledningen till att göra en aktiv återfyllning med vatten är att tvinga bort slamrester som är kvar efter tömning från kammare tre. Finns det slamrester i den kammaren är det risk att slampartiklar kan rinna ut i markbädden/infiltrationsområdet. Det förkortar livstiden på markbädden/infiltrationsområdet och kan på sikt orsaka akuta stopp i utflödet från slamanläggningen.
Det är du som fastighetsägare som ansvarar för att vattenåterfyllning blir gjord. Personalen i slambilen kan inte fylla på vatten eftersom slambilarna inte har med sig rent vatten ut i bilen utan kan bara suga ut sådant som finns i slamavskiljaren. För mer information om vad som gäller din anläggning kontaktar du tillverkaren.
Kontrollera slamanläggningen några gånger mellan tömningarna
Det är viktigt att du som fastighetsägare kontrollerar hur det ser ut i slambrunnen mellan tömningarna. Lyft på locket några gånger varje år för att se att allt ser bra ut. Särskilt viktigt att göra detta är någon vecka före slamtömning eftersom det är då som du har en möjlighet att bedöma om ditt tömningsintervall fungerar.
I en trekammarbrunn ska man se en så kallad ”slamkaka” på ytan i den första kammaren som avloppsvattnet kommer till, men väldigt lite i de övriga kamrarna.
Blir slamkakan tjockare än 2–3 dm, och det dessutom finns slamkaka i tre kamrar, betyder det att belastningen är högre än vad slamanläggningen är byggd för. Risken är då stor att slam läcker ut i den efterföljande markbädden/infiltrationsområdet och orsakar akuta stopp.
Det enklaste sättet att åtgärda det är att tömma slamanläggningen oftare. De flesta slamanläggningar töms normalt 1–2 gånger per år.
Du kan ändra ditt tömningsintervall genom att fylla i formuläret “Förlängt tömningsintervall slam” på vår hemsida. Du kan också kontakta vår kundtjänst.
Har du T-rör på utloppet?
På utloppet i en trekammarbrunn ska det finnas ett T-rör. Den är ett sista skydd mot att slam rinner ut från brunnen till den efterföljande markbädden/infiltrationsområdet. Saknas T-röret är risken stor att du förkortar livslängden på markbädden/infiltrationsområdet och måste gräva om den. Många gamla slamanläggningar har T-rör av betong och dom brukar vittra sönder till slut. Saknar du T-rör kan du köpa nya hos en vanlig VA-firma.
Slamanläggningar med väldigt små tömningshål
För att kunna tömma en slambrunn behöver tömningshålen vara minst 50 cm i diameter. Det är viktigt att slamtömningspersonalen ser ner i brunnen så att all slamkaka kan sugas ut. En del äldre slamanläggningar har tömningshål som är väldigt små, bara så stora att slangen kan föras ned. Då är det omöjligt för personalen att se vad som sugs ut ur brunnen och det blir alltid slamrester kvar.
För att fixa det behöver slamanläggningar med små tömningshål tömmas med spolbil med jämna mellanrum. Annars lagras slammet tills det inte ryms mer slam i brunnen.
Slamtömning med spolning ingår inte i en vanlig slamtömning utan måste beställas av fastighetsägaren själv hos valfri aktör.
Relaterade formulär: