10 enkla tips hur du kan minska avfallet

Den 19- 24 november pågår EU-projektet Europa minskar avfallet. Veckan går ut på att uppmärksamma de bästa sätten att minimera avfallet, och tillsammans kan vi göra stor skillnad. Här hittar du 10 bra tips på hur du lätt kan bidra till att avfallet minskar.

Bytardag
Anordna en bytesaktivitet på din arbetsplats, i din förening eller i grannskapet. Här kan man exempelvis lämna in kläder, verktyg, leksaker eller inredning som inte används. I utbyte mot de prylar som lämnas in får inlämnaren motsvarande antal kuponger. Dessa kan sedan användas för att byta mot saker som andra lämnat in.

För dig som är intresserad av att delta på en bytardag men inte har någon lust att anordna kan vi tipsa om den stora bytagrejerdagen på Gävle Stadshus lördagen 26 november. Med om detta läser ni här.

Håll i en intern tävling

Ge alla medarbetare på arbetsplatsen möjligheten att komma med förslag på hur ni kan minimera avfallet på arbetsplatsen. Samtliga bidrag kan förslagsvis publiceras på intranätet eller i personaltidningen. Avsluta tävlingen med att lotta ut ett pris bland deltagarna.

Second hand
Man behöver inte alltid köpa nytt. Att handla på second hand är fantastiskt både för miljön och plånboken. Du kan också lämna in saker och kläder du inte längre har användning av till närmaste second hand-butik, på så sätt kan andra få nytta av dina gamla prylar.

Hitta din närmaste second hand-butik här.

Textilåtervinning
I samarbete med Human Bridge erbjuder vi på Gästrike återvinnare insamling av alla kläder och textilier till återvinning på våra återvinningscentraler. Även trasiga textilier och textilier med fläckar går bra. Du lägger allt i samma behållare, vad som kan gå till återbruk och vad som kan återvinnas sorteras senare. Praktiskt för dig och bra för miljön!

Återbruk
Gör något nytt av något gammalt. Ge dina köksmöbler eller den där gamla byrån lite ny färg och förvandla dem till en ny fräsch tillgång i din inredning. De gamla servetterna från det stora släktkalaset kan bli en ny lampa om du viker pappersrosor och fäster dem på en gammal rislampa (tänk på att använda en LED-lampa som inte blir varm). Eller varför inte göra en ny hallmöbel av den gamla bokhyllan genom att ta ut några hyllplan och skruva dit krokar tillsammans med lådor för förvaring? För att hitta inspiration till olika sorters återbruk finns många olika bloggar och facebooksidor.

Hyr eller låna
Ska du renovera eller anordna en fest utöver det vanliga är det lätt att gå till affären för att köpa de häftiga prylarna/verktygen man behöver. Sedan blir de lätt liggande någonstans, oanvända, under lång tid innan det är dags att använda dem igen. Fråga istället vänner och bekanta om de har ett partytält, en maskeraddräkt eller en rökmaskin som du kan låna. Eller hyr den där klyvsågen hos en maskinuthyrare så får du möjlighet att använda riktigt proffsiga verktyg när du renoverar.

Laga
När du köper nytt, tänk på att satsa på kvalité. Köper du hållbara prylar och kläder är det lättare att laga när det går sönder, och på så sätt ge dina saker längre liv.

Loppis
Ta en tur ner i förrådet och se vad det är du egentligen vill ha kvar. Ofta har vi massor av prylar som bara samlar damm. Genom att sälja det du inte längre behöver på loppis får någon annan glädje av dina prylar, samtidigt som du får extra pengar i plånboken.

Byt och ge bort
Barnen växer ifrån kläder och leksaker. Heminredningstrender kommer och går. Och vissa saker, som exempelvis böcker, vill vi bara läsa eller använda en gång. Det är naturligt att vi behöver nya saker. Men istället för att lägga de gamla sakerna på hög och fylla på med nya, så kan vi passa på att ge eller byta bort det vi tröttnat på. Då återanvänder vi dessutom saker samtidigt som vi uppdaterar vår garderob, vårt hem eller bokhylla.

Planera dina inköp
Genom att planera ditt besök till affären och göra matlistor blir det enklare att inhandla det du behöver och undvika onödiga köp. 5300 kr per år slänger varje hushåll i genomsnitt rakt ner i kompostpåsen i form av mat vi inte äter upp. Visst finns det roligare saker att göra för de pengarna?

TIPS! Får du ändå mat över kan du bjuda familj och vänner på en buffé av den mat som blivit över.

På matsvinnet.se kan du läsa mer om hur du minskar ditt matsvinn.

 

avfallstrappa