Vanliga frågor & svar

FRÅGOR & SVAR
Vad kan anledningen vara till att sopbilen inte kan tömma soporna på vintern?

 

  • Sopbilen är tung – En sopbil väger väldigt mycket och börjar den glida så går det inte att få stopp på den. En sopbil väger betydligt mer än personbilar och även lastbilar.
  • Säkerheten – Våra chaufförer gör sitt yttersta under vintern för att ni ska få era sopor tömda. Chaufförerna har också ansvaret och rättigheten att bedöma om vägen anses farbar. Det kan handla om andras, sin egen eller fordonets säkerhet som en bedömning görs.
  • Varma däck – Medan sopbilen kör blir däcken varma. Om sopbilen stannar i en uppförsbacke för att tömma kärlen så smälter snön under däcken. Då kan det bli svårigheter att ta sig därifrån.
  • Svårt att komma loss – Som de flesta bilförare upplevt kan det vara svårigheter att ta sig loss med bil när det är moddigt, spårigt, halt eller dåligt plogat. Eftersom sopbilar stannar vid varje sopkärl ökar denna risk avsevärt. Utöver detta kan sopbilen behöva hålla sig lite längre till höger på vägen för att nå kärlen.
Hur förhindrar jag fastfrusna påsar i kärlet?

Håll avfallet så torrt som möjligt
Låt överflödig vätska rinna av matavfallet innan du lägger det i påsen.

Låt påsen frysa till lite
Låt gärna påsen stå utomhus några minuter och frysa till lite innan du lägger den i kärlet.

Tidningspapper underlättar
Ta en förbrukad dagstidning och lägg den i botten av det bruna kärlet för att undvika fastfrysning.

Byt påse ofta
Genom att byta påse ofta håller den sig relativt torr.

Skaka om ditt kärl
Om du skakar om ditt kärl då och då fastnar det inte lika lätt.

Hushållspapper bland matavfallet
Servetter och hushållspapper kan du slänga i påsen för matavfall. Det absorberar eventuell vätska och håller påsen torrare.

Hacka loss påsarna
Fryser påsarna fast kan våra chaufförer inte tömma kärlet ordentligt. Så var noga med att hacka loss påsar som frusit fast, ta gärna en titt innan tömningsdags så slipper du ha kvar några påsar efter tömning.

När har återvinningscentralen öppet?

Du hittar alltid aktuella öppettider på våra 12 återvinningscentraler här på hemsidan: https://gastrikeatervinnare.se/privat/atervinningscentraler-privat/

När hämtar ni soporna hemma hos mig?

Du hittar alltid dina hämtningsdagarna för soppåsen med restavfall, matavfall, trädgårdsavfall och latrin i sök-funktionen här på hemsidan:
https://gastrikeatervinnare.se/kundservice/hamtningsdagar/

Jag har flyttat. Vad behöver jag göra då?

Då behöver du göra en Flyttanmälan. Det gör det enklast i formuläret direkt här på hemsidan:
https://gastrikeatervinnare.se/kundservice/teckna-andra-abonnemang/

Det ser ut som sopbilen tömmer det som är i gröna och bruna tunnan i samma behållare. Är det verkligen så?

Chauffören som tömmer dina sopor kör en så kallad dubbeltömmare. På utsidan ser det ut som att allt hamnar på samma ställe men det gör det däremot inte på insidan. Chauffören kan själv styra en skiljevägg som separerar det som töms från det gröna respektive bruna kärlet. Det här går att se i en monitor som finns i hytten. Vår chaufför visar gärna hur det här går till för den som är intresserad

Varför är det påsar kvar i kärlet efter tömning?

På vintern är det på grund av fastfrysning och på sommaren att påsen varit kladdig och torkat fast på grund av värme. Då vi oftast hämtar med sidlastare ser inte chauffören ned i kärlet och märker inte att påsar fastnar. Det enda de kan se är om det trillar ut påsar via en kamera. Kontrollera därför kärlet när du ställer ut det för tömning och lösgör påsar som sitter fast.

Nivåkontroll 
Det bruna kärlet är väl tilltaget i storlek och ska räcka en hel månad. Det gör därför inte så mycket om några påsar fastnat i botten.  Är kärlet mer än halvfullt efter tömning är du välkommen att kontakta oss, då kommer vår chaufför ut och gör en nivåkontroll så fort möjlighet finns. Chauffören kliver då ur bilen för att titta så att informationen om mängden påsar i kärlet stämmer med vad som angetts i kontakten med Gästrike återvinnare. Vid korrekt information tömmer chauffören kärlet, men visar det sig att kärlet är mindre än halvfullt debiteras kunden en framkörningsavgift på nästa faktura.

Hur undviker jag illaluktande kärl på sommaren?

Låt gärna matavfallet rinna av i slasken och lägg tidningssidor i botten på påsen. Vik ihop påsen ordentligt och ställ kärlet på en skuggig plats.

Varför bör jag använda bruna papperspåsar för matavfall?

Vi är både stolta och glada över att vi producerar biogas och biogödsel av allt matavfall vi samlar in i vår region. Det innebär att allt matavfall endast får sorteras i papperspåsar. Papperspåsarna kan brytas ned i biogasprocessen, vilket inte bioplastpåsar kan.

Jag glömde ställa ut mitt kärl i tid, vad gör jag nu?

Anmäl utebliven sophämtning i vårt webbformulär så kan du välja mellan några olika alternativ för hur vi löser situationen. Du hittar formuläret på den här sidan 

 

Var får jag tag på matavfallspåsar?

Om du har slut på dina bruna papperspåsar för matavfall kan du hämta nya utan kostnad på våra återvinningscentraler eller på de flesta mataffärer i regionen. Bor du i hyresrätt finns de ofta i ditt återvinningsrum.

Hur gör jag om jag vill byta kärl och vad kostar det?

Du kan själv beställa ditt kärlbyte genom att fylla i formuläret “Byt kärlstorlek”. Den hittar du under KUNDSERVICE-fliken på vår hemsida. Vår servicegrupp kommer och byter ditt kärl mot en kostnad (se avfallstaxan) eller så kan du kostnadsfritt göra bytet själv på återvinningscentralen i Gävle eller i Sandviken. Ingen föranmälan krävs för detta. Det går inte att byta kärl i samband med att chauffören tömmer hemma hos dig.

Var finns information om ändrade sophämtningsdagar och öppettider vid storhelger och röda dagar?

Information om ändrade sophämtningsdagar och öppettider hos våra återvinningscentraler vid storhelger och röda dagar kan du hitta på flera ställen.
* Dina sophämtningsdagar söker du lätt upp i vår sophämtningsguide överst på denna sida, där publiceras även eventuella förändringar.  För att få veta öppettider och förändringar kan du söka upp din närmaste återvinningscentral.
* SMS skickas till dig som är folkbokförd i en fastighet och är över 16 år eller fastighetsägaren om den bor någon annanstans. Du som inte har ett mobilnummer registrerat på din hemadress får ett röstmeddelande via din fasta telefon, om du har en sån. Läs mer om hur du registrerar eller avregistrerar till telefonnummer längre ner på sidan under avsnitt “SMS vid ändrad sophämtning”
* I sociala medier hittar du alltid den senaste informationen från oss. Följ oss gärna på Facebookoch Instagram för att ta del av senaste nytt.
* I bilagan som skickas tillsammans med fakturan kan du hitta information kring förändringar inför storhelger och röda dagar
* Skyltar på återvinningscentralen informerar om kommande förändringar gällande öppettider.

Jag har problem med maskar och larver i min bruna tunna för matavfall. Har ni några bra tips?

Genom att undvika fukt och lukt minimerar du risken att flugor, maskar och larver trivs i ditt bruna kärl.  med följande tips kan du enkelt ta hand om din bruna tunna för matavfall på sommaren.
Så undviker du fukt
* Låt matavfallet rinna av ordentligt innan det läggs i påsen för matavfall.
* Lägg några tidningssidor i botten på påsen för matavfall.
* Släng gärna hushållspapper och använda servetter i din påse för matavfall. Det suger upp fukten!
* Låt kaffesump torka till en stund innan du slänger den i påsen för matavfall.
* Vik ihop påsen för matavfall ordentligt innan du lägger den i din bruna tunnan för matavfall!
Så undviker du lukt
* Skölj räkskal och lägg i tidningspapper innan du lägger skalet i påsen för matavfall.
* Lägg fiskrens och räkskal i frysen och släng det i samband med sophämtning.
* Vik ihop påsen för matavfall ordentligt innan du lägger den i sopkärlet.
* Ställ soptunnan på en skuggig plats.
* Tvätta soptunnan invändigt efter tömning. Häll gärna några droppar ättika i soptunnan efteråt.
Vill du ha hjälp med att tvätta dina kärl kan du boka kärltvätt i samband med sophämtningen. För mer information och bokning av kärltvätt, ring oss på 020 – 63 00 63 eller maila till info@gastrikeatervinnare.se .

Hur ska jag placera mina kärl?

För att vi ska kunna tömma dina kärl behöver du tänka på hur du placerar dem. Kärlet ska placeras minst 0,5 meter och högst 1,6 meter från vägkanten och tänk också på att lämna ett utrymme på 0,5 meter mellan kärlen.

 

Vad gör jag med överblivet fett från matlagningen hemma?

Om du häller överblivet fett från matlagningen i avloppet kan det stelna och orsaka stopp. Är det flytande fett kan du först hälla fettet i en PET-flaska innan du slänger den i soppåsen för restavfall. Är det stelnat fett kan du få upp det med hjälp av hushållspapper och lägga i påsen för matavfall.

Hos Gästrike Vatten kan du hämta speciella trattar som gör det lättare för dig att hälla i gammal matolja i PET-flaskan. Gästrike Vatten hittar du på Hamnleden 20 i Gävle.

Fettratt

Så här gör du:

  • Skruva på tratten på en vanlig petflaska.
  • Häll ner fettet i flaskan.
  • Flaskan kan du till exempel förvara i skåpet under diskbänken tills den är full.
  • När flaskan är full tar du bort tratten, sätter på korken och släng i påsen för restavfall.
Stämmer det att vi i Sverige importerar sopor?

Det stämmer att svenska förbränningsanläggningar importerar sopor och det är det som gör att de också kan höja priset mot det svenska avfallet eftersom det är utbud och efterfrågan som styr.

Förbränningsanläggningarna är i många fall privata företag, men ägs ibland av en kommun. Gästrike återvinnare äger ingen egen förbränningsanläggning utan upphandlar tjänsten om att transportera och förbränna det avfall som ska brännas. Förbränningsanläggningarna tar betalt från sina kunder, t ex avfallsföretag i Sverige men även utomlands, för att de tar om hand om andras avfall och bränner det. De tjänar pengar på att dels ta betalt för inkommande avfall som de bränner och sedan kan de även ta betalt för t ex fjärrvärmen de säljer vidare. De här företagen agerar på den privata marknaden och då är det utbud och efterfrågan som gäller. Om någon är beredd att betala mera för att bli av med sina sopor så blir förbränningsanläggningarna fulla i Sverige och då kan de även höja priserna mot de svenska avfallsföretagen.

Varför betalar Gästrike återvinnare för att förbränna sopor?

Gästrike återvinnare äger ingen egen förbränningsanläggning. Vi upphandlar tjänsten om att transportera och förbränna det avfall som ska brännas. Gästrike återvinnare är således en kund åt en förbränningsanläggning och måste betala för att bli av med de brännbara soporna. Den här tjänsten blir bara dyrare och dyrare. Dessutom tillkom även en förbränningsskatt från 1 april 2020 som ökar kostnaderna ännu mer. Ju mer vi sorterar till återvinning desto mindre avfall behöver vi skicka till dyr förbränning.

När kommer ni börja hämta tidningar och förpackningar hemma hos mig?

 

Som ett led i att öka återvinningen och göra det lättare att göra rätt har riksdagen beslutat om en ny förordning där alla bostäder i Sverige ska ha insamling av tidningar och förpackningar av papper, plast, glas, metall och tidningar nära bostaden senast 2025. Det innebär i grunden att förpackningar ska hämtas på samma ställe som mat- och restavfall. Hämtningen ska vara kostnadsfri för fastighetsägaren. Det finns en rad olika insamlingssystem som alla har sina fördelar och nackdelar. TIS avgör vilket insamlingssystem vi ska ha i vår region och är inte upp till Gästrike återvinnare att bestämma. Det är fortfarande under utredning. Vi på Gästrike återvinnare kommer ge våra synpunkter och input på hur det ska se ut, men det är inte upp till oss att bestämma. Vad gäller insamling av tidningar pågår en utredning om att det ska bli avfall med kommunalt ansvar.

Ursprungligen skulle den nya förordningen ha trätt ikraft vid årsskiftet 2020/2021. I oktober 2020 gick man ut med ett nytt besked om att den ska börja gälla från 1 januari 2023.  Det innebär att nuvarande insamlingssystem av förpackningar kommer att fortsätta fram till dess. Regeringen ser nu över och förtydligar reglerna i den nya förordningen.

Om du vill läsa mer om detta kan du besöka följande hemsidor: