Vanliga frågor & svar

FRÅGOR & SVAR
Det ser ut som sopbilen tömmer det som är i gröna och bruna tunnan i samma behållare. Är det verkligen så?

Chauffören som tömmer dina sopor kör en så kallad dubbeltömmare. På utsidan ser det ut som att allt hamnar på samma ställe men det gör det däremot inte på insidan. Chauffören kan själv styra en skiljevägg som separerar det som töms från det gröna respektive bruna kärlet. Det här går att se i en monitor som finns i hytten. Vår chaufför visar gärna hur det här går till för den som är intresserad

Varför är det påsar kvar i kärlet efter tömning?

På vintern är det på grund av fastfrysning och på sommaren att påsen varit kladdig och torkat fast på grund av värme. Då vi oftast hämtar med sidlastare ser inte chauffören ned i kärlet och märker inte att påsar fastnar. Det enda de kan se är om det trillar ut påsar via en kamera. Kontrollera därför kärlet när du ställer ut det för tömning och lösgör påsar som sitter fast.

Nivåkontroll 
Det bruna kärlet är väl tilltaget i storlek och ska räcka en hel månad. Det gör därför inte så mycket om några påsar fastnat i botten.  Är kärlet mer än halvfullt efter tömning är du välkommen att kontakta oss, då kommer vår chaufför ut och gör en nivåkontroll så fort möjlighet finns. Chauffören kliver då ur bilen för att titta så att informationen om mängden påsar i kärlet stämmer med vad som angetts i kontakten med Gästrike återvinnare. Vid korrekt information tömmer chauffören kärlet, men visar det sig att kärlet är mindre än halvfullt debiteras kunden en framkörningsavgift på nästa faktura.

Hur undviker jag illaluktande kärl på sommaren?

Låt gärna matavfallet rinna av i slasken och lägg tidningssidor i botten på påsen. Vik ihop påsen ordentligt och ställ kärlet på en skuggig plats.

Varför bör jag använda bruna papperspåsar för matavfall?

Vi är både stolta och glada över att vi producerar biogas och biogödsel av allt matavfall vi samlar in i vår region. Det innebär att allt matavfall endast får sorteras i papperspåsar. Papperspåsarna kan brytas ned i biogasprocessen, vilket inte bioplastpåsar kan.

Jag glömde ställa ut mitt kärl i tid, vad gör jag nu?

Anmäl utebliven sophämtning i vårt webbformulär så kan du välja mellan några olika alternativ för hur vi löser situationen.

Hur gör jag om jag vill byta kärl och vad kostar det?

Du kan själv beställa ditt kärlbyte genom att fylla i formuläret “Byt kärlstorlek”. Den hittar du under KUNDSERVICE-fliken på vår hemsida. Vår servicegrupp kommer och byter ditt kärl mot en kostnad (se avfallstaxan) eller så kan du kostnadsfritt göra bytet själv på återvinningscentralen i Gävle. Ingen föranmälan krävs för detta. Det går inte att byta kärl i samband med att chauffören tömmer hemma hos dig.

Var finns information om ändrade sophämtningsdagar och öppettider vid storhelger och röda dagar?

Information om ändrade sophämtningsdagar och öppettider hos våra återvinningscentraler vid storhelger och röda dagar kan du hitta på flera ställen.
* Dina sophämtningsdagar söker du lätt upp i vår sophämtningsguide överst på denna sida, där publiceras även eventuella förändringar.  För att få veta öppettider och förändringar kan du söka upp din närmaste återvinningscentral.
* SMS skickas till dig som är folkbokförd i en fastighet och är över 16 år eller fastighetsägaren om den bor någon annanstans. Du som inte har ett mobilnummer registrerat på din hemadress får ett röstmeddelande via din fasta telefon, om du har en sån. Läs mer om hur du registrerar eller avregistrerar till telefonnummer längre ner på sidan under avsnitt “SMS vid ändrad sophämtning”
* I sociala medier hittar du alltid den senaste informationen från oss. Följ oss gärna på Facebookoch Instagram för att ta del av senaste nytt.
* I bilagan som skickas tillsammans med fakturan kan du hitta information kring förändringar inför storhelger och röda dagar
* Skyltar på återvinningscentralen informerar om kommande förändringar gällande öppettider.

Jag har problem med maskar och larver i min bruna tunna för matavfall. Har ni några bra tips?

Genom att undvika fukt och lukt minimerar du risken att flugor, maskar och larver trivs i ditt bruna kärl.  med följande tips kan du enkelt ta hand om din bruna tunna för matavfall på sommaren.
Så undviker du fukt
* Låt matavfallet rinna av ordentligt innan det läggs i påsen för matavfall.
* Lägg några tidningssidor i botten på påsen för matavfall.
* Släng gärna hushållspapper och använda servetter i din påse för matavfall. Det suger upp fukten!
* Låt kaffesump torka till en stund innan du slänger den i påsen för matavfall.
* Vik ihop påsen för matavfall ordentligt innan du lägger den i din bruna tunnan för matavfall!
Så undviker du lukt
* Skölj räkskal och lägg i tidningspapper innan du lägger skalet i påsen för matavfall.
* Lägg fiskrens och räkskal i frysen och släng det i samband med sophämtning.
* Vik ihop påsen för matavfall ordentligt innan du lägger den i sopkärlet.
* Ställ soptunnan på en skuggig plats.
* Tvätta soptunnan invändigt efter tömning. Häll gärna några droppar ättika i soptunnan efteråt.
Vill du ha hjälp med att tvätta dina kärl kan du boka kärltvätt i samband med sophämtningen. För mer information och bokning av kärltvätt, ring oss på 020 – 63 00 63 eller maila till info@gastrikeatervinnare.se .

Hur ska jag placera mina kärl?

För att vi ska kunna tömma dina kärl behöver du tänka på hur du placerar dem. Kärlet ska placeras minst 0,5 meter och högst 1,6 meter från vägkanten och tänk också på att lämna ett utrymme på 0,5 meter mellan kärlen.

 

Vad gör jag med överblivet fett från matlagningen hemma?

Om du häller överblivet fett från matlagningen i avloppet kan det stelna och orsaka stopp. Är det flytande fett kan du först hälla fettet i en PET-flaska innan du slänger den i soppåsen för restavfall. Är det stelnat fett kan du få upp det med hjälp av hushållspapper och lägga i påsen för matavfall.

Hos Gästrike Vatten kan du hämta speciella trattar som gör det lättare för dig att hälla i gammal matolja i PET-flaskan. Gästrike Vatten hittar du på Hamnleden 20 i Gävle.

Fettratt

Så här gör du:

  • Skruva på tratten på en vanlig petflaska.
  • Häll ner fettet i flaskan.
  • Flaskan kan du till exempel förvara i skåpet under diskbänken tills den är full.
  • När flaskan är full tar du bort tratten, sätter på korken och släng i påsen för restavfall.