Miljövänliga julklappstips

Julen närmar sig och julklappar inhandlas samtidigt som vi inreder våra hem säsongsenligt för att få den riktiga julkänslan. För den som vill kan vi här presentera flera alternativ till pynt, julklappar och inslagningspapper för att spara på jordens resurser och innehållet i plånboken.

Julklappar

Miljönärmärkt jul
Ge gåvor som inte bara sprider glädje till dina närmaste, utan presenter till oss alla genom att vara snäll mot miljön. Avfall Sveriges miljönärmärkning visar vägen. Med 18 märkta verksamheter i regionen finns goda möjligheter att göra julen 2018 mer hållbar.  Vill du veta mer om vilka verksamheter som har en miljönärmärkning kan du söka på ditt område på miljönär.se .

Second hand
Kläder, inredning och prylar som andra inte har användning av kan bli ett riktigt guldkorn under granen.

Upplevelser
Istället för att ge bort en pryl till någon du tycker om kan du ge bort en upplevelse som personen kan minnas i många år framöver.

Ge bort din tid
I dagens samhälle är det många som upplever att det är svårt att få till att umgås i vardagen. Ge bort den finaste julklappen som finns, din tid. Hitta på en aktivitet eller ta tillfället i akt att bara umgås med en person du annars har svårt att få till kvalitetstid med. Tillsammans kan ni skapa nya roliga minnen som kommer skänka glädje under lång tid.

Välgörenhet
Istället för att köpa prylar till någon finns det många hjälporganisationer du kan köpa julklappar som känns bra i hjärtat. Ett bidrag till forskning, filtar och medicin till människor på flykt eller skolmaterial till barn runt om i världen, alternativen är många och det finns något för alla. Välj det alternativ där du vet att mottagaren av julklappen skulle uppskatta att få ge ett bidrag.

Skapa själv
Sy, snickra eller måla dina egna julklappar utav det du har hemma. Har du några överblivna tygbitar, ett par gamla jeans, tröja eller ett par gardiner som inte längre används hemma kan du förvandla detta till fantastiska skapelser bara genom att använda fantasin, nål och tråd.  Kanske har du en möbel du inte längre använder som kan piffas till för att passa bättre hos mottagaren av julklappen?  Du kan också låta barnen måla teckningar till mor- och farföräldrarna, eller varför inte ge bort en flaska hemmagjord saft eller sylt. Vad signalerar kärlek mer än någon man själv har skapat?

julpyssel mor och barn800x800

Kvalité – mer för pengarna
Vill du ändå handla något i butik så satsa på bra kvalité för längre hållbarhet. Prylar och kläder med bra kvalité kan lättare säljas vidare när man själv inte längre vill ha eller behöver dem.

Julklappsinslagning

Här finns utrymme att använda fantasin! Istället för att gå och köpa julklappspapper och dekorationer kan du ta av det som finns hemma.

Måla själv
Gör ditt egna omslagspapper genom att använda barnens, eller dina egna teckningar.

Gamla tidningar
Ta en vända genom pappersinsamlingen, kan du använda gamla tidningar eller telefonkataloger? Det kan bli riktigt snygga paket!

Klappen slår in klappen
Använd delar av julklappen som dekoration. Ska pappa få en skjorta och slips? Använd slipsen som snöre runt paketet för en extra rolig twist.

Ta hjälp av naturen
Ta en promenad ut i naturen och se vad du hittar. I stället för röda rosetter kan en grankvist eller lingonris ge en fulländad julkänsla. Kottar är också vanligt att måla under julen och kan användas vid inslagningen eller hänga i granen.

Textilier
Tillverkningen av textilier är påfrestande för miljön, men använd något du redan har hemma eller fynda på loppis så behöver du inte slösa på jordens resurser. Kuddfodral, dukar, kökshanddukar, linneservetter eller en stickad kofta är några alternativ du kan använda. En gammal spetsduk kan göra den avgörande touchen, och ett plus med detta är att du kan återanvända textilierna efter att klappen är öppnad.

Garn
Har du inte något garn hemma brukar det finnas i de flesta secondhand butiker. Gör små garnbollar och dekorera paket eller ha dem hängandes i granen. Gör små tomtar eller andra figurer när du ändå håller på.

Barnens pyssel
Brukar dina barn lägga pärlplattor? Perfekt! Låt dem pryda paketen istället för att köpa dekorationer i handeln.

Inspiration

Vill du ha ännu mer inspiration om hur du kan fira en miljövänlig jul? Kika runt på nätet för att hitta just din favoritinspiratör!