Latrinhämtning

För att få latrinhämtning behöver du ett latrinabonnemang. Här hittar du praktisk information om hämtning, extra hämtning och avgifter.

Vi hämtar endast latrintunnor köpta från Gästrike återvinnare. De rymmer 37,5 liter och är 42 cm höga och 38 cm i diameter. Latrintunnor finns att hämta på samtliga återvinningscentraler i regionen.

Hämtdagar för latrin 2019

Latrinsäsongen pågår mellan vecka 22-23 fram till vecka 36-37. Vi håller denna sida uppdaterad med årets hämtningsdagar så snart den är klar. Obs! Du som bor i Hofors eller Ockelbo behöver inte längre kontakta oss för tömning av din latrintumma. Ställ bara ut tunnan en dag innan hämtningsdag.

Avgiften för latrin höjs

Avgiften för latrinhämtning höjs med 100 kr per år för varje enskild latrintunna. Det miljöstyrande beslutet är en del av vårt arbete för en värld som räcker längre. Se tips på alternativa lösningar bland frågor och svar längre ner på sidan.

 

FRÅGOR & SVAR
Vad kostar det?

Du hittar aktuella priser i avfallstaxan.

Varför höjs avgiften med 100 kr varje år?

Latrinhämtningen är resurskrävande eftersom det går åt stora mängder drivmedel för att hämta små mängder avfall. Latrinhämtningen föranleder därmed till stora utsläpp av fossila gaser. Latrinhämtningen är också besvärlig ur arbetsmiljösynpunkt då den kräver tunga manuella lyft för personalen.

Vad ingår i priset?

I avgiften ingår en latrintunna, hämtning och behandling av latrinet. Det går att köpa fler tunnor under sommaren som du kan hämta ut på  samtliga återvinningscentraler. För mer information om priser är du välkommen att kontakta oss på tel 020 – 63 00 63 eller info@gastrikeatervinnare.se

Vad ska jag tänka på när de kommer och hämtar latrintunnan?

Personalen som hämtar latrin lyfter flera hundra latrintunnor per dag. Det är bra om du tänker på följande saker:

  • Placera tunnorna väl synliga vid fastighetsgränsen
  • Ställ ut tunnorna kvällen före hämtningen och låt dem stå tills de är hämtade
  • Fyll tunnan till max 2/3 eller 15 kg så att den inte blir för tung att lyfta för hämtningspersonalen
Kan jag ta hand om avfallet själv?

Du har möjligheten att ta hand om avfallet själv. Idag finns det många olika typer av torra toalettlösningar att välja mellan. Om du själv vill ta hand om toalettavfallet genom att installera någon typ av torr toalettlösning och/eller anordna en latrinkompost, ska du göra en ansökan om detta till ditt kommunala miljökontor.

I faktabladet nedan får du tips om vilka torra toalettlösningar som finns och hur du går tillväga för att ta hand om toalettavfallet själv.

Faktablad: Ta hand om toalettavfallet själv.

faktablad

Andra tips

Avloppsguiden – planera ditt eget avlopp.
Ritning på latrinkompost – pdf-fil
Hur bygger man en latrinkompost – till Kjell Perssons Blogg

Frågor & funderingar

Välkommen att kontakta oss på Gästrike Återvinnare för mer information.
Tel: 020-63 00 63 eller info@gastrikeatervinnare.se

Hur planerar jag för mitt eget avlopp?

Avloppsguiden hittar du allt du behöver veta om enskilda avlopp, från planering till inköp av produkter och tjänster.

Hur gör jag om jag har en tunna som inte är köpt hos gästrike återvinnare?

Vi hämtar separettunnor om tunnorna är försedda med en klisterdekal från Gästrike återvinnare. Klisterdekalen visar att avgiften för latrinhämtningen är betald. Har du frågor eller vill beställa dekaler är du välkommen att kontakta kundservice på 020–63 00 63 eller info@gastrikeatervinnare.se.

 

Kan jag få extra hämtning av latrin?

Extra latrinhämtning utanför säsong görs mot en budningsavgift. Du kan beställa extra hämtning i formuläret nedan.

Beställ extra hämtning