Trädgårdsabonnemang

Med ett trädgårdsabonnemang behöver du inte åka iväg med ditt trädgårdsavfall till återvinningscentralen, vi kommer och hämtar det åt dig! Nu är snart säsongen över och vi kommer och tömmer ditt kärl för sista gången i år.

Hämtning av trädgårdsavfall började vecka 15-16. Vi har nu tömt ditt kärl varannan vecka under perioden v 15-43 eller v 16-44. Om du inte har nåt abonnemang ännu kan du enkelt beställa ett i formuläret nedan.

FRÅGOR & SVAR
Vad får jag lägga i kärlet?
  • Kvistar och ris från beskärning av träd och buskar
  • Vissna blommor och blad från rabatter
  • Gräsklipp och löv
  • Fallfrukt och annat från köksträdgården som blivit för gammalt
Hur beställer jag ett abonnemang?

Fyll i formuläret beställ trädgårdsabonnemang här nedan. Du kan också kontakta vår kundtjänst på tel 020–63 00 63. Ditt trädgårdskärl och en bekräftelse med dina hämtningsdagar kommer i tid innan första hämtning. Din beställning gör du så snart som möjligt.

Vad ingår i tjänsten?

Förutom 15 tömningar under perioden april till och med oktober ingår utkörning av ett 360-liters kärl. Ett 360 liters kärl är 110 cm hög, 85 cm djup och 65 cm bred. Avgiften är 700:-/hel säsong!

Kan man beställa ett abonnemang fastän säsongen redan startat?

Ja, du kan boka ett abonnemang när som helst. Bokar du abonnemang mitt i säsongen betalar du bara för de hämtningar som återstår.

Vad ska jag tänka på inför hämtning?

Ställ ut kärlet kvällen innan hämtning med handtaget utåt. Placeras i anslutning till ordinarie hämtställe för hushållsavfall.

Tänk på våra chaufförer och deras arbetsmiljö. Fyll inte kärlet för tungt. Har du t ex stora mängder fallfrukt delar du upp det på flera hämtningar.

Under vilken period pågår trädgårdshämtningarna?

Hämtningarna pågår antingen under perioden v 15–43 eller v 16–44.

Vilken dag kommer ni och tömmer mitt trädgårdskärl?

Vi skickar ett brev hem i brevlådan inför säsongsstart eller när du bokar ditt abonnemang. I det brevet hittar du din aktuella hämtningsdag, tips och information om ditt abonnemang.

Vad händer sen?

Det du lägger i kärlet för smått trädgårdsavfall komposteras och används vid tillverkning av ny anläggningsjord.

Var gör jag av mitt kärl under perioden när det inte är trädgårdshämtning?

Du behåller ditt kärl. Tvätta kärlet och ställ undan det i väntan på nästa säsong. Vi skickar ut ny information med dina hämtningsdagar inför varje säsongsstart

Beställ trädgårdsabonnemang

Trädgårdstips

I din trädgård finns det mesta du behöver för att få en fin och grönskande trädgård. Genom att ta tillvara på dina egna resurser bidrar du på ett enkelt sätt till en bättre miljö samtidigt som du sparar pengar.

barn odlar

FRÅGOR & SVAR
Hur kan jag använda mig av mitt eget trädgårdsavfall?

Finfördela och kompostera
Det ger jättefin och näringsrik jord att återanvända i trädgården och du slipper köpa och transportera gödsel till trädgården. Kompostera gärna tillsammans med organiskt hushållsavfall i sluten behållare. Att blanda trädgårdsavfall med organiskt hushållsavfall gör att det blir lagom fuktigt och en bra mix i komposten som gör att nedbrytningen går snabbt. Trädgårdsavfall kan man kompostera i såväl öppen som sluten kompost.

Gräsklipp
är perfekt att lägga direkt på grönsakslanden. Det ger näring till grönsakerna och täcker dessutom marken så man slipper vattna så mycket. Håller även ogräset borta. Det är lagom att lägga på ett nytt lager på 5-10 cm lika ofta som man klipper gräsmattan.

Höstlöv
kan krattas in under buskar och häckar som skydd och näring till buskarna, eller blandas ner i komposten. Ett annat bra sätt är att klippa sönder löven med gräsklipparen så att de finfördelas. Då kan de ligga kvar på gräsmattan och bidrar till en grönare och friskare gräsmatta året efter.

Grövre trädgårdsavfall
Pinnar och ris går att bottna t ex pallkragar med innan man fyller på med jord för odling. På det sättet sparar man på mängden jord man behöver köpa samtidigt som man får ett luftigt bottenlager i odlingen. Även höstlöv är bra att grunda nya odlingar med.

Torra perenner
kan med fördel klippas ner i småbitar på våren och bara lämnas på plats i rabatten. Småbitarna blir så småningom till jord och gör att perennerna trivs och växer bättre. Det kan se skräpigt ut en kort period på våren, men det döljs snart av grönskan i rabatten.

Ogräs
från trädgården går också att kompostera, bäst fungerar det i en sluten kompost tillsammans med matavfall. För säkerhets skull kan man låta rotogräs ligga och torka i solen innan man lägger det i komposten. Man kan också bara dra upp ogräs och sen lägga det så det göms under växterna i grönsakslandet eller i rabatten, och använda det precis som gräsklippet som marktäckning och jordförbättring.

I sista hand
Elda upp grövre trädgårdsavfall på ett säkert sätt på egen tomt. Endast torrt trädgårdsavfall, torr lövved eller annat torrt biobränsle får eldas. Du får bara elda om det kan göras utan risk för att störa grannarna. Ha alltid släckutrustning till hands.

 

Hur kan jag få en miljövänlig trädgård?

Genom att använda sig utav hushåll- och trädgårdsavfall kan du bli miljösmart. Många medel har fler användningsområden än bara ett och kan enkelt hjälpa till att hålla borta både skadedjur och ogräs. Det kan dessutom bidra till en mer energisnål och miljövänlig odling.

Förebygg!
Plocka bort ogräs och skadedjur i trädgården direkt när de kommer.

Kolla växter du tar hem
och rensa dem noga innan du planterar dem.

Täck marken runt växterna
med tidningar och sedan täckbark. Det minskar ogräset, bevarar fuktigheten och skyddar jordens struktur. Puffa undan täckbarken där du vill plantera och gör hål i tidningen.

Kaffesump är ett naturligt bekämpningsmedel
som stöter bort sniglar, flugor och ogräs. Den innehåller mycket kväve, är bra för jordstrukturen och gillas av maskar.

Lägg brännässlor i vatten
några dagar så får du ett kväverikt gödselvatten. Blanda ut det med vatten så att det inte blir för starkt.

Odla egen mat
Det som odlas i den egna trädgården är den mest energisnåla mat man kan tänka sig. Arbetet sker med handkraft och kräver därför inga fossila bränslen och odlar man utan konstgödsel och bekämpningsmedel minskar energianvändningen ytterligare. Att grodda frön, bönor och säd är också ett mycket energivänligt alternativ.

Välj miljömärkt
när du köper möbler och odlingsbänkar, som skandinaviskt eller FSC- märkt trä.

 

Hur får jag en biologisk mångfald i min trädgård?

Gör trädgården populär för fåglar, bin och andra insekter. De håller skadedjuren i balans och pollinerar dina växter. Ta hjälp av växtlighet och djurliv för att skapa en grönskande och livfull trädgård.

Hur håller jag skadedjur borta?

Inspirera dig av naturen!
Varva öppna ytor som gräsmattan med lummiga buskage där småfåglarna trivs, gärna träd/buskar med bär (rönnbär, nypon). Börja tidigt att mata dem så finns de på plats när de första larverna kommer.

Sätt upp fågelholkar och skapa vattenområden
En vattenspegel i form av fågelbad är jättebra. Både bin och fåglar behöver tillgång till vatten när värmen kommer.

Spar brännässlor
i ett hörn av trädgården. De är mat och bostad åt vackra fjärilslarver.

Städa inte för mycket i trädgården
Växtrester, gräsklipp och löv som ligger kvar blir näring och skyddar insekter.

Få ladusvalan att trivas
Får du ladusvalan att trivas äter en familj ca 1 miljon insekter.

Sätt upp några fladdermusholkar
så har du en insektsjägare på plats. Upp till 7000 mygg kan en hona äta per natt!

Odla kryddväxter
Om du odlar kryddväxter som timjan, mynta och lavendel får du garanterat humlor och bin att trivas.

Spar en rishög till igelkottarna
I en sparad rishög, i buskage och lövhögar kan igelkottarna ta skydd. Den är en riktig storätare av insekter.

Kryddväxter och blomrabatter till fjärilarna
Fjärilar uppskattar kryddväxter och blomrabatter. Till och med maskrosor och brännässlor är livskraft för dem.

Paddor och grodor äter maskar, sniglar och myror
I skuggan i en mindre skött vrå trivs paddor och grodor som tackar dig genom att äta maskar, sniglar och myror. Sätter du lite lågbelysning så fångar de även myggor och nattfjärilar.