I förslaget till ny avfallstaxa 2024 föreslås en höjning av grundavgiften för samtliga hushåll. Trots det tuffa ekonomiska läget med fortsatt hög inflation och kraftigt ökade kostnader kommer de flesta hushållen bara i snitt få höjda avgifter med ca 7-10 kr per månad.
Grundavgiften är en fast årlig avgift som betalas av samtliga fastighetsägare. Avgiften täcker förbundets kostnader för återvinningscentraler, hantering av farligt avfall kundservice, information, administration, IT, avfallsplanering, returpapper och lokaler.
Utöver höjningen av avfallstaxan har Gästrike återvinnare ett stort fokus på att fortsätta arbetet med att effektivisera den egna verksamheten för att nå upp till de besparingskrav som ålagts verksamheten.

Så påverkas våra vanligaste abonnemang
Nedan kan du se hur förslaget påverkar några av våra vanligaste abonnemang.
- Villor/småhus: höjning med ca 7 kr/mån (85 kr/år) per hushåll
- Flerbostad/lägenhet: höjning med ca 10 kr/mån (120 kr/år) per hushåll
- Fritidshus och verksamheter: höjning med ca 17 kr/mån (200 kr/år) per hushåll
Räkneexempel på total årlig avgift för småhus - (en/tvåfamiljshus)
Abonnemang: Sorterat
Hämtning: varannan vecka
Grundavgift - 1 385 kr
Hämtningsavgift - 1 203 kr (Gäller för 140 liter restavfall och 140 liter matavfall )
Summa 2 588 kr
Vilka är motiven för förslaget att höja taxorna till 2024, vad är det som kostar?
Gästrike återvinnare verksamhet ska vara kostnadstäckande. Vi är inte vinstdrivande. Intäkterna av taxorna höjs bara när kommunerna tar beslut om det. Förslaget till beslut om justeringar för år 2024 är i snitt* 4,4 % och för de flesta hushåll innebär det 7-10 kr/månad.
*Avgifterna är miljöstyrande och kan justeras både mer och mindre än snittet 4,4 %, vilket då även påverkar justeringen per månad. Ett hushåll kan ha flera olika taxor vilket också påverkar den totala ökningen.
Höjningen inför 2024 behövs för att täcka en del av Gästrike återvinnares kostnadsökningar i form av bl.a inflationen som ger en allmän kostnadsökning, lönerevision, drivmedelspriser, elpriser och ökade behandlingspriser. Verksamheten har också tydliga och stora krav på att förbättra, göra effektiviseringar och spara motsvarande 1,5 % av verksamhetens kostnader. Vi gör allt vad vi kan för att inte höja taxorna och avgifterna mer än nödvändigt.
Mycket har hänt i omvärlden de senaste åren och inflationen är fortfarande hög. Det gör att kostnaderna nu ökar kraftigt och förbundet har gjort en rambudget för 2024 som visar på att det saknas ca 14 mnkr till nästa år för att få en ekonomi i balans. Av de ca 14 mnkr som saknas föreslås att ca 9,4 mnkr ska täckas med ökade taxor och resterande 4,5 mnkr ska täckas genom effektiviseringar, nya affärer och besparingar
Vad är grundavgiften?
Grundavgiften är en fast avgift kopplad till boendeform och betalas av alla fastighetsinnehavare och verksamheter per år/säsong. I priset ingår: bemannade återvinningscentraler för sorterade grovsopor och farligt avfall, samt insamling av returpapper från allmänna gemensamma insamlingsplatser ex. återvinningsstationer.
Därtill ingår övergripande kostnader för planering, kundtjänst, information, administration och lokaler.
Vad är hämtningsavgiften?
Hämtningsavgiften är de rörliga avgifter som man i viss mån kan styra över utifrån vilket abonnemang man väljer, vilken storlek på kärl man har och hur ofta man behöver ha tömning. I denna kostnad ingår kärl, tömning, transport och behandling. I den taxa du betalar ingår även papperspåsar och påshållare för insamling av matavfall.
Exempel på kostnad för villaägare utifrån olika val av abonnemang (grundavgift och hämtningsavgift):
Abonnemang ”Sorterat”: För ett grönt kärl på 190 liter för restavfall och ett brunt kärl på 140 liter för matavfall med hämtning varannan vecka, blir årsavgiften 2 926 kronor.
Abonnemang ”Hemkompost”: För hemkompost och ett grönt kärl på 190 liter för restavfall och hämtning varannan vecka, blir årsavgiften 2 926 kronor.
Abonnemang ”Osorterat”: För ett grönt kärl på 190 liter för restavfall och hämtning varannan vecka, blir årsavgiften 6 991 kronor.
Exempel på kostnad för hyresgäster vid val av abonnemang Sorterat:
Abonnemang ”Sorterat”: För hyreshus med 40 lägenheter, fyra 660 liters gröna kärl för restavfall och två 240 liters bruna kärl för matavfall med hämtning varje vecka, blir årsavgiften 1 823 kr per lägenhet.
Läs mer i 2023 års avfallstaxa (pdf)
Relaterade formulär:
Vad menas med miljöstyrande avgifter/taxa?
Storleken på avgifterna är ett sätt att öka incitamenten att sortera mera och minska på avfallet. Det innebär att:
- Abonnemang sorterat (när hushållet sorterar ut sitt matavfall) är billigare än abonnemang osorterat (när hushållet inte sorterar sitt matavfall).
- Mindre kärl är billigare än större kärl
- Det är billigare att ha hämtning mer sällan (till exempel hämtning av restavfall var fjärde vecka eller var tredje månad)
- Restavfallet blir i snitt dyrare medan matavfallet blir i snitt billigare. Vi gynnar de kunder som sorterar ut mycket och har så lite restavfall som möjligt. Det är väldigt dyrt att bränna restavfallet och ur ett hållbarhetsperspektiv önskar vi hellre återvinna mera tidningar och förpackningar samt att göra fordonsgas av matavfallet. Fortfarande är ca 2/3 av det som slängs i restavfallet felsorterat och ett sätt att styra är genom våra avgifter.
- Felsorteringar och omklassning av avfall debiteras kund för att markera att sorteringskvaliteten inte är tillfredsställande och innebär extra onödigt arbete för våra chaufförer.
Relaterade formulär:
Blir det billigare om man sorterar?
Relaterade formulär:
Hur mycket avfall uppstår i snitt i ett hushåll?
Det är såklart olika från hushåll till hushåll. Det finns schabloner som Avfall Sverige har tagit fram. Om man tittar på ett genomsnittligt hushåll, ca tre personer som bor i ett hus eller lägenhet, är behovet om hushållet sorterar bra att det uppstår ca 40-50 liter restavfall per vecka, ca 10-15 liter matavfall och ca 60-80 liter förpackningar per vecka.
De hushåll som sorterar enligt schablonerna kan hålla nere sina kostnader för avfallshanteringen.
Det finns många hushåll som har väsentligt mycket mera restavfall än schablonerna ovan, främst pga. sämre sortering och det kostar betydligt mera. Genom att arbeta för bättre beteenden och öka sorteringen kommer kostnaderna att sjunka. Bra för miljön och bra för plånboken.
Det finns omständigheter som gör att ett hushåll tidvis har mera avfall, tex. blöjor, vilket är naturligt. Det kan innebära ökade kostnader, då det kan behövas ett större kärl eller tätare hämtning.
Relaterade formulär:
Är det hämtningsavgifterna eller grundavgifterna som höjs enligt förslaget?
Det är grundavgifterna som föreslås höjas till år 2024 och hämtningsavgifterna föreslås fortsatt oförändrad för hushåll. Anledningen till att det är grundavgifterna som höjs är bl.a. att grundavgifterna stått stilla i många år (sedan 2018) och behöver nu balanseras mot hämtningsavgiften utifrån kostnadstäckningen.
Vi har nu en miljöstyrd hämtningsavgift där bra sortering lönar sig. Restavfallet utgör 100 % av hämtningskostnaden och matavfallet är kostnadsfritt (0 kr).