Påsar för matavfall

Våra påsar för matavfall är det bästa för miljön. Vi är både stolta och glada över att vi gör biogas av det matavfall vi samlar in i vår region. Tänk på att bara använda de papperspåsar som ingår i ditt abonnemang och att bara lägga matavfall i påsen. Biogasprocessen hinner inte bryta ner varken plastpåsar eller bioplastpåsar, vare sig det ligger i eller runt om matavfallet.

 

Hållare för papperspåsen

Om du behöver en ny hållare för den bruna papperspåsen kan du hämta en ny på din närmaste återvinningscentral.

 

Slut på papperspåsar?

Om du har slut på dina papperspåsar för matavfall kan du hämta nya på våra återvinningscentraler, på de flesta mataffärer i vår region eller beställa nya i formuläret nedan.

 

 

påsar för matavfall2

Företag eller bostadsrättsförening? Beställ påsar för matavfall här.

Har du av någon anledning problem med att fylla i formuläret kan du kontakta vår kundservice på info@gastrikeatervinnare.se eller tel 020-63 00 63.

FRÅGOR & SVAR
Vilka lösningar finns det för matavfall?
9 liters påse med hållare för dörr
Töm påse

Mått på plasthållare:
255x200x200 mm
(BxDxH)

Hållaren hämtas på din närmaste återvinningscentral.

 

22 LITERS PÅSE MED TRÅDHÅLLARE

trådhållareRullstativ

Mått på hink utan trådställning:
310x270x390 mm
(BxDxH)

Som tillbehör finns även ett rullstativ som inte ingår i abonnemanget
Mått på hink inkl trådställning:
460x270x390 mm

 

45LITERS SÄCK MED GRÖN SORTERINGSTUNNA

grönt kärlSäckhållare

Den stora säcken är tvåbladig för att hålla bättre. Dock är det viktigt att påsen står luftigt för att förhindra att limfogarna lossnar när det blir tätt.

Som tillbehör finns en tratt som förhindrar att påsen hasar ner eller blir kladdig och en säckhållare i vagn. Inget av tillbehören ingår i abonnemanget.

Mått på säckhållare:
400x385x850
(BxDxH)

 

Andra tillbehör

SilTratt

Som tillbehör går det bra att beställa en sil så att du kan låta avfallet rinna av innan du lägger det i papperspåsen.

Det finns också en tratt som förhindrar kladdiga kanter och att påsen hasar ner.  Ingen av dessa tillbehör ingår i abonnemanget.
Ladda ner vår folder om sorteringslösningar här.

Varför kan jag inte använda bioplastpåsar?

Från och med juli 2017 producerar vi biogas och biogödsel av matavfallet som samlas in i regionen. Bioplastpåsarna bryts inte ner i biogasproduktionens syrefria miljö. Att kunna tillverka biogas av matavfallet ger ett mycket högre värde än att det komposteras. Det material som blir kvar efter biogasproduktionen blir biogödsel till lantbruket.

Passar 22-liters påsen i hinken för bioplast?

Nej, den passar inte. Men det ingår en trådställning och en ny hink för 22 liters påsen. Vagnstativ finns att köpa till.

Jag är orolig att papperspåsarna kommer gå sönder, vad kan jag göra?

Ibland kan man behöva förändra något i sina rutiner, kontakta oss om du vill ha tips och råd. I många kommuner använder man bara papperspåsar.

Gefle Ångkök tillverkar och levererar ca 4200 portioner varm mat varje dag till skolor i Gävle, Borlänge och Sandviken. I deras egen restaurang serveras mat till ca 650 skolungdomar varje dag. De gick över från bioplastpåsar till papperspåsar våren 2016.

Kommentarer från personal på Gefle Ångkök
Mari Seger
Mari Seger, Gefle Ångkök:

”Vi hade ingen tro på att det skulle fungera men blev positivt överraskade. Påsarna håller! Det gick så bra så vi har de på fler skolor. Jag tycker till och med att det fungerar mycket bättre med papperspåsar än med bioplastpåsar. Tidigare var vi tvungna att byta ut bioplastpåsarna under lunchen för att de inte skulle bli för tunga och svåra att hantera. Med papperspåsarna på plats behöver vi inte längre tänka på det. Mitt råd är att våga testa!”

Sture Sund 3
Sture Sund, Gefle Ångkök:
”Jag tycker det fungerar lika bra med papperspåsar som med bioplastpåsar. Det var lite roddigt i början med var man skulle göra av överbliven soppa, men det löste vi enkelt med att ändra några rutiner. Den överblivna mat som vi får  tillbaka varje dag låter vi stå och rinna av i kantiner med hål i botten.”

 

Finns det inte en risk att papperspåsen blir för blöt och går sönder?

Papperpåsen är slitstark, 22 literspåsen är förstärkt i botten och 45 liters säcken är tvåbladig. Men tänk på att påsen måste stå luftigt, blir det tätt kan den bli blöt och limfogarna lossnar. Låt mat och kaffe droppa av ordentligt innan. Slänger du något blött kan du lägga en äggkartong i botten.

Luktar det inte illa?

Påsen andas och släpper igenom fukt, så länge den står luftigt lukar det inte illa. Använd hållaren som vi rekommenderar och stäng inte in matavfallet i ett skåp.

Finns det nån sorteringslösning för matavfall i sorteringsmöbler?

Det är inget vi rekommenderar eftersom det då riskerar att bli lukt. För dig som ändå vill göra det finns nedanstående lösning.

9 LITERS PÅSE MED PLASTHÅLLARE
med möjlighet att ställa två hållare i bredd.
matavfallspåseutdragbar lucka
Mått på plasthållare:
240x155x280 mm
(BxDxH)
Volym på påse: 9 liter

 

 

Ditt matavfall bidrar till renare luft

Vi gör biogas av matavfallet vi samlar in i vår region. Då är det extra viktigt att matavfallet sorteras ut i papperspåsar eftersom bioplastpåsar inte kan brytas ned i biogasproduktionens syrefria miljö. Att kunna tillverka biogas av matavfallet är bättre för miljön än att det komposteras, och av det material som blir kvar efter biogasproduktionen producerar vi biogödsel till lantbruken.

Läs mer om det här