Fallfruktsinsamling på återvinningscentralen

Från den 16 augusti till den 1 november samlar vi in fallfrukt separat på återvinningscentralen i Gävle och Sandviken. När fallfrukten läggs för sig kan den bli både biogas och biogödsel på biogasanläggningen i Forsbacka.

Separat fallfruktsinsamling är en av flera åtgärder på återvinningscentralen för att öka sorteringen och ta tillvara på avfall som resurs. På Gästrike återvinnares övriga återvinningscentraler fortsätter fallfrukt tills vidare samlas in som trädgårdsavfall

Dubbla miljönyttor

Biogas ersätter bensin och diesel som drivmedel för bilar och bussar och minskar därmed koldioxidutsläppen. Du kan köra nästan 1 mil med en personbil på bränslet från 5 kg äpplen. Biogödsel för tillbaka näring till jorden och gör oss mindre beroende av importerat mineralgödsel.

Ta hand om fallfrukten själv

Det bästa för miljön och plånboken är att ta hand om frukten själv. Av äpplen kan du t ex göra både paj, mos och must. Och om du inte kan ta rätt på all din frukt själv och dina vänner fått allt de kan plocka, kan du ställa ut kassar vid brevlådan, göra ett inlägg på Facebook och bjuda in till självplock eller annonsera på någon av de gratissidor som finns på nätet och på Facebook.

Hitta rätt när du kommer till oss

Här hittar du kartor för återvinningscentralerna i Sandviken och Gävle där du kan se var du kan lämna din fallfrukt.  Du hittar också packlistor där du ser hur du ska packa bilen eller släpet på bästa sätt.