Just nu har vi förseningar i sophämtningen på grund av ishalka. Läs mer
close
miljöbod

Bättre förutsättningar för sortering och insamling av förpackningar

För att förbättra sorteringen och återvinningen av förpackningar har regeringen beslutat att kommunerna tar över insamlingsansvaret av förpackningar från 1 januari 2024. Här har vi samlat information och stödmaterial för dig som fastighetsägare. Du kan också boka avfallsrådgivning om du behöver hjälp med dimensionering och planering av ditt avfallsutrymme.

 

 

Kommunerna har insamlingsansvaret

Enligt ny lagstiftning har kommunerna tagit över ansvaret för insamlingen av förpackningar sedan 1 januari 2024. Alla hushåll i Sverige ska senast 2027 kunna lämna sina sorterade förpackningar av papper, plast, metall och glas fastighetsnära. De flerbostadshus som redan sorterar ut sina förpackningar och har hämtning av Gästrike återvinnare får därmed kraftigt sänkta kostnader. 

 

Sänkta kostnader för hämtning av förpackningar

Samtliga flerbostadshus som redan har full sortering som hämtas av Gästrike återvinnare får kraftigt sänkta kostnader på sin hämtning av förpackningar. I vår avfallstaxa kan du se vad den nya kostnaden av förpackningar blir. Grundprincipen är dock att hämtningen ska vara kostnadsfri utifrån en viss standard och servicenivå.

Högre krav på sortering

Denna ändring ställer krav på en väl fungerande sortering som kännetecknas av god och tydlig kommunikation med boende, samt ett välskött miljörum. Med enkla medel kan miljörummet lyftas och få en självklar roll. Ta gärna del av våra smarta tips och stödmaterial. Vi vill också tipsa om att anmäla er till våra kommande digitala nyhetsbrev.

Flerbostadshus som har delvis eller ingen sortering av förpackningar från Gästrike återvinnare

De förpackningar ni sorterar ut som samlas in av Gästrike återvinnare blir som princip kostnadsfria. Ni behöver ha infört full sortering av samtliga förpackningar senast 31 december 2026. Det är därför bra att redan nu planera för ytor i avfallsutrymmet. Vi erbjuder mycket information och stödmaterial att ta del av vid bland annat byggnation av avfallsutrymme men också för att få en fungerande sortering. Observera att full sortering av förpackningar kommer att införas successivt fram t.o.m. 2026-12-31.

arrow-right